Κόσμος Σάββατο 27/01/2024, 15:16
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Scholz στην Ουάσινγκτον στις 9 Φεβρουαρίου

Επίσκεψη Scholz στην Ουάσινγκτον στις 9 Φεβρουαρίου

Την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί στις 9 Φεβρουαρίου ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, καθώς οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να συγκεντρώσουν υποστήριξη για πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η συνάντηση προγραμματίζεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει την υπάρχουσα εξουσιοδότηση του Κογκρέσου για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας. Ένα αίτημα έκτακτης ανάγκης ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Λευκό Οίκο έχει κολλήσει στο Καπιτώλιο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες απαιτούν παραχωρήσεις στη μεταναστευτική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνει ειδική σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα για τα κράτη μέλη προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Scholz και ο Biden θα συζητήσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς καθώς και την Ουκρανία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η συνάντηση αποσκοπεί επίσης στην προετοιμασία της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Ο Scholz έχει παροτρύνει τα έθνη να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, προειδοποιώντας, νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν το Κίεβο. Η Γερμανία είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους όπλων και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι σχεδιάζει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Εκπρόσωποι του Scholz δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της προγραμματισμένης συνάντησης. Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπάρχει «ακόμα πάρα πολύ δυναμική σε αυτό το δίκτυο συνασπισμού, συμμάχων και εταίρων για να συμβάλλουν στη στήριξη της Ουκρανίας».

«Κάθε χώρα το κάνει με τον δικό της τρόπο και το κάνει στον βαθμό που μπορεί», δήλωσε ο Kirby. «Έτσι, όπως και εμείς, αυτές είναι κυρίαρχες αποφάσεις, αλλά δεν έχουμε δει καμία χαλάρωση ή διχόνοια όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και η δυσαρέσκεια Σολτς

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Δεν δεχόμαστε παλαιστινιακή κυριαρχία στη Γάζα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι να περιμένουμε το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News