Κόσμος Κυριακή 28/01/2024, 16:39
ΚΟΣΜΟΣ

Επαφές ΗΠΑ με Αίγυπτο, Κατάρ και Ισραήλ για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων

Επαφές ΗΠΑ με Αίγυπτο, Κατάρ και Ισραήλ για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων

Επαφές ανάμεσα στον αρχηγό της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Παρίσι με θέμα συζήτησης συμφωνία ανακωχής στην Γάζα, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών είχαν επίσης επαφές και με τις γαλλικές αρχές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με στόχο να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες επί συμφωνίας που περιλαμβάνει την εφαρμογή ανακωχής και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times που αναφέρεται στις συνομιλίες αυτές του Παρισιού, σε πρώτη φάση, οι εχθροπραξίες αναμένεται να σταματήσουν για 30 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους ομήρους. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αναμένεται να διαπραγματευθούν μια δεύτερη φάση, κατά την οποία θα αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι, πολίτες και στρατιώτες, με αντάλλαγμα επιπλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέτεινε το Σάββατο τη δημόσια πίεση προς το Κατάρ για να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα, τονίζοντας ότι το εμιράτο του Κόλπου θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει ως οικοδεσπότης και χρηματοδότης των μαχητών της Χαμάς, η οποία τους κρατά.

«Το Κατάρ φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς. Επίσης χρηματοδοτεί τη Χαμάς. Έχει επιρροή στη Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. «Επομένως, θα πρέπει να είναι τόσο καλοί ώστε να ασκήσουν την πίεσή τους. Τοποθετήθηκαν μόνοι τους ως μεσολαβητές – γι’ αυτό σας παρακαλώ, αφήστε τους να είναι τόσο καλοί ώστε να φέρουν πίσω τους ομήρους μας».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News