Κόσμος Τρίτη 16/01/2024, 22:27
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία και Κατάρ μεσολαβούν για την παροχή βοήθειας και φαρμάκων σε πολίτες και ομήρους στη Γάζα

Γαλλία και Κατάρ μεσολαβούν για την παροχή βοήθειας και φαρμάκων σε πολίτες και ομήρους στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε την επιτυχία της διαμεσολάβησης της χώρας του σε συνεργασία με τη Γαλλία, για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. 

Σύμφωνα με την συμφωνία, φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να να παραδοθούν σε αμάχους στη Γάζα με αντάλλαγμα την παράδοση φαρμάκων που απαιτούνται για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα.

Όπως σημειώνει το Reuters, τα φάρμακα και η βοήθεια θα αναχωρήσουν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου από τη Ντόχα με προορισμό την αιγυπτιακή πόλη Αρίς για να μεταφερθούν στη συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Majed Al Ansari.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πόση βοήθεια ή ποια βοήθεια θα παραδιδόταν στους αμάχους.

Νωρίτερα, ο Philippe Lalliot, επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων της Γαλλίας που οργανώνει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν εδώ και εβδομάδες και ότι η αρχική ιδέα είχε προέλθει από τις οικογένειες ορισμένων από τους ισραηλινούς ομήρους.

Συγκεκριμένα ιατρικά πακέτα για αρκετούς μήνες, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στη Γαλλία, θα παραδίδονταν σε καθέναν από τους 45 ομήρους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα συντονίσει επί τόπου.

Η Γαλλία έχει ακόμη τρεις υπηκόους που κρατούνται στη Γάζα, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει επείγουσα ανάγκη από φάρμακα, δήλωσε ο Lalliot.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News