Κόσμος Κυριακή 14/01/2024, 23:01
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Zelenskiy – Dimon στο Νταβός

Συνάντηση Zelenskiy – Dimon στο Νταβός

Ο Volodymyr Zelenskiy σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co. αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος επιδιώκει να ενισχύσει τα ταμεία της χώρας για τον αγώνα της κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζωτικής σημασίας βοήθεια για το Κίεβο έχουν κολλήσει στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, καθώς οι σύμμαχοι έχουν κουραστεί από την ακριβή πολεμική προσπάθεια, με την πολύμηνη αντεπίθεση της Ουκρανίας να μην έχει καταφέρει να φέρει μια σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Με τις μάχες να εισέρχονται στον τρίτο χρόνο τους, οι εκκλήσεις της Ουκρανίας για βοήθεια επισκιάζονται στην παγκόσμια σκηνή από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. 

Η JPMorgan με έδρα τη Νέα Υόρκη συμβουλεύει τον Zelenskiy στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για διάφορα έργα ανοικοδόμησης. Τον Σεπτέμβριο, η Mary Erdoes, επικεφαλής της JPMorgan για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, κανόνισε να συναντηθεί ο Zelenskiy με Αμερικανούς οικονομικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ken Griffin της Citadel και ο Jon Gray της Blackstone Inc. για να συζητήσουν την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

Εκτός από τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, αναμφισβήτητα την πιο ισχυρή προσωπικότητα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας σχεδιάζει να δει την Ελβετή πρόεδρο Viola Amherd  και θα απευθύνει δημόσια ομιλία στην ετήσια συγκέντρωση στο Νταβός της Ελβετίας.

Η ατζέντα του Zelenskiy για το Νταβός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη δήλωσε εκπρόσωπός του. Η JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει.

Νωρίτερα την Κυριακή, σε μια συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφάλειας σχετικά με την ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων της Ουκρανίας συμμετείχαν 83 χώρες, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χωρών από τον Παγκόσμιο Νότο, οι οποίες μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμες να συμπαραταχθούν με το Κίεβο στον αγώνα του κατά της Ρωσίας. Η Ουκρανία στοχεύει τώρα στη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής σε επίπεδο ηγετών, αλλά στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στο Νταβός, δεν καθορίστηκε ημερομηνία ή χώρα υποδοχής.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

WEF: Οι μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο – Στην κορυφή η παραπληροφόρηση στις εκλογές

Η κ. von der Leyen χαιρετίζει την εξαιρετική πρόοδο του Κιέβου στις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ

Ζελένσκι: Η ρωσική επιθετικότητα μπορεί να ηττηθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News