Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνοκαθολική εκκλησία Αγ. Μαρία του Ικρίτ στο β. Ισραήλ
Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας άμαχος τραυματίστηκαν από πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, ένας εκ των οποίων έπληξε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μια εκκλησία σε αραβικό χωριό, το οποίο είχε καταστραφεί από το Ισραήλ το 1951.
Πρόκειται για την Παναγία του Ικρίτ, που σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, είναι ελληνοκαθολική εκκλησία που δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και δεν είναι ελληνορθόδοξη, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο ισραηλινός στρατός.
«Ενας αντιαρματικός πύραυλος προερχόμενος από τον Λίβανο χτύπησε την ελληνορθόδοξη εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Η επίθεση αυτή συνιστά όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και επίθεση στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι», είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν στη συνέχεια, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από άλλο πλήγμα της Χεζμπολάχ, την ώρα που παρείχαν βοήθεια στον τραυματισμένο άμαχο.
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, όπως έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν».
Οι κάτοικοι του Ικρίτ εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τον ισραηλινό στρατό μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η εκκλησία και ένα κοιμητήριο είναι ό,τι έχει απομείνει από το χωριό το οποίο ισοπεδώθηκε τα Χριστούγεννα του 1951, ώστε να εμποδιστούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε αυτό, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ.
Σημειώνεται νωρίτερα ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται για ελληνορθόδοξη εκκλησία την οποία η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση του Λιβάνου, φέρεται να στοχοποίησε τον ναό με αντιαρματικό πύραυλο.
«Ενας αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο έπληξε απευθείας την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν πολίτη. Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί μόνο σαφή παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και παραβίαση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα με πολύ συχνές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
Σημειώνεται ότι η οργάνωση της Χεζμπολάχ, συνδέεται στενά με το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν, και επιτίθεται στο Ισραήλ ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς.
Νετανιάχου: Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος
Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε εκ νέου πως δεν θα υπάρξει ειρήνη, παρά μόνον αν η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και αφού «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία», ενώ διεμήνυσε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου. «Δεν θα σταματήσουμε […] Θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διαμήνυσε ο κ. Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη. «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», σημείωσε.
Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News