Κόσμος Τετάρτη 6/12/2023, 16:35
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία αποχωρεί από το άρμα της Κίνας

Η Ιταλία αποχωρεί από το άρμα της Κίνας

H Ιταλία ενημέρωσε επίσημα την Κίνα ότι αποχωρεί από την πρωτοβουλία «Belt and Road» (BRI), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για τη μόνη χώρα της G7 που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται στο εμπόριο και τις επενδύσεις σε υποδομές.

Η συμφωνία της Ρώμης με το Πεκίνο θα ανανεωνόταν αυτομάτως τον Μάρτιο του 2024, εκτός εάν η Ιταλία ενημέρωνε εγγράφως την Κίνα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν. Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι το Πεκίνο έλαβε επιστολή «τις τελευταίες ημέρες» με την οποία ενημερωνόταν ότι η Ιταλία δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία.

Η Ιταλία έγινε το 2019 το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό μεγάλο δυτικό κράτος που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία, απορρίπτοντας τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα επιτρέψει την ενίσχυση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ωστόσο, η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πέρυσι, έχει δηλώσει ότι θέλει η Ιταλία να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εκτιμώντας ότι δεν έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Ιταλία.

Πάντως, η Corriere della Sera ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση έστειλε επίσης στην Κίνα επιστολή με την οποία εξέφραζε την επιθυμία της να διατηρήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση.

«Εχουμε κάθε πρόθεση να διατηρήσουμε άριστες σχέσεις με την Κίνα, ακόμη και αν δεν είμαστε πλέον μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road. Αλλα κράτη της G7 έχουν στενότερες σχέσεις με την Κίνα από εμάς, παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν ποτέ [στην BRI]», δήλωσε δεύτερη κυβερνητική πηγή. 

Πηγή: Καθημερινή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News