Κόσμος Δευτέρα 27/11/2023, 21:12
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ παρουσιάζει την Τρίτη νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

Η ΕΕ παρουσιάζει την Τρίτη νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

Τη νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών θα παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο της «Διεθνούς Διάσκεψης για μια Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών» στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχουν η Πρόεδρος της ΕΕ κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, και η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η διεθνής διάσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα ενισχύσει τα εργαλεία της για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη θα εκφωνηθεί από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν περίπου στις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS.

Τα εγκληματικά δίκτυα εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων και συχνά οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οι διακινητές μεταναστών εξαναγκάζουν εκατοντάδες ανθρώπους να επιβιβαστούν σε μη αξιόπλοα σκάφη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους σε επικίνδυνες διαδρομές. Στη διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη, βασικές χώρες εταίρους, καθώς και διεθνείς οργανισμούς. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς και σε εναλλακτικές λύσεις αντί της παράτυπης μετανάστευσης που θα λειτουργήσουν ως βασικός αποτρεπτικός παράγοντας της παράνομης διακίνησης. Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για μια πρόσκληση σε δράση με στόχο μια παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Η ΕΕ θα παρουσιάσει αύριο νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Πρόκειται για μια οδηγία για τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων σχετικά με την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής στην ΕΕ, καθώς και για έναν κανονισμό για την ενίσχυση του ρόλου της Europol και της διυπηρεσιακής συνεργασίας στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. Από κοινού, οι πρωτοβουλίες αυτές καθορίζουν το νέο νομικό, επιχειρησιακό και διεθνές πλαίσιο συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών για τα επόμενα έτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News