Κόσμος Δευτέρα 18/01/2021, 11:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρώπη

Ανοίγει η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρώπη

Μπορεί κάποιες χώρες να θεωρούν πρόωρη την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός «διαβατηρίου» εμβολιασμού, που θα επιτρέπει σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο να ταξιδεύουν ελεύθερα, όμως η σχετική συζήτηση βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.

«Η συζήτηση είναι πολύ εύστοχη και θα αρχίσουμε τις σχετικές συνομιλίες», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως αποκάλυψε, δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αφού όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο ερωτήσεις που μένει να απαντηθούν: «Η βασική, εάν συμφωνούμε να καθιερώσουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό και εάν ναι, πότε;».  

Κάποιοι θεωρούν ότι η συζήτηση είναι πρόωρη, με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο στην Ε.Ε. «Για εμένα είναι σαφές ότι εάν συμφωνήσουμε σε αυτή την αρχή (στην καθιέρωση του πιστοποιητικού), περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν να είναι κατάλληλη η θέσπισή του. Διαφορετικά, εάν εφαρμοστεί υπερβολικά νωρίς, θα προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Ευρώπη», είπε ο Μισέλ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα σε πολλές χώρες, γιατί κάποιοι θα έχουν την εντύπωση ότι με ένα τέτοιο πιστοποιητικό, έχουμε αποφασίσει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και σε πολλές χώρες πιστεύουν ότι είναι καλύτερο εάν ο εμβολιασμός παραμείνει εθελοντικός».

Πάντως, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υποστήριξε την ελληνική πρόταση. «Για χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα, ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις οικονομίες μας. Επομένως, είναι αναγκαίο όταν κινηθούμε προς το επόμενο καλοκαίρι να νιώθουμε ασφαλείς και οι άλλοι να νιώθουν ασφαλείς να ταξιδέψουν στην Πορτογαλία. Και στην Ελλάδα επίσης, φυσικά», είπε.

«Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να μπορούν να ασκούν τα  βασικά τους δικαιώματα και πάλι. Δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο βαθμό οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολύνουν άλλους. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι ένα εμβολιασμένο άτομο δεν στερεί πλέον έναν αναπνευστήρα από κάποιον άλλο. Αυτό απομακρύνει τουλάχιστον ένα βασικό λόγο για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News