Κόσμος Πέμπτη 14/01/2021, 10:29
ΚΟΣΜΟΣ

Κερδίζει έδαφος το «διαβατήριο εμβολιασμού»

Κερδίζει έδαφος το «διαβατήριο εμβολιασμού»

Η ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αν και ορισμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να την απορρίπτουν, ενώ άλλες σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τη δυνατότητα ταξιδιών. Ενιαία θέση προς το παρόν δεν υπάρχει, ωστόσο είναι γνωστό ότι η σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, διευκρίνισε ότι «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα γίνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος στη χώρα μας». Όπως εξήγησε η πρόταση του πρωθυπουργού έχει ως στόχο να ταρακουνήσει τα νερά προκειμένου η Ευρώπη να συντονιστεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμών αλλά και τα rapid test που είναι γρήγορα, αποτελεσματικά και πιο φτηνά, είναι σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη δύο «εργαλεία» που δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν οι μετακινήσεις που πρέπει φέτος το καλοκαίρι. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμιζε την ανάγκη για αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντα πως το πιστοποιητικό θα έδινε ώθηση στην αποκατάσταση της κινητικότητας, η οποία είναι καθοριστική για την επιστροφή της οικονομίας σε προ πανδημίας επίπεδα. 

Στην Πολωνία εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι θα λαμβάνουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό, το οποίο μάλιστα ονομάζεται «διαβατήριο εμβολιασμού» όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το πιστοποιητικό θα έχει την μορφή κωδικού QR που θα μπορεί κάποιος να τον «κατεβάσει» από τον προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό υγείας. «Ο κωδικός θα είναι το διαβατήριο για όσους έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να μπορούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων, που έχουν οι εμβολιασθέντες» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η ιδέα υιοθετήθηκε από την πολωνική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Όσοι έχουν εμβολιασθεί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας χωρίς να κάνουν τεστ, δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα εάν έρθουν σε επαφή με κρούσμα Covid-19, ενώ δεν θα υπόκεινται στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, όπου ο σκεπτικισμός έναντι του εμβολίου είναι έντονος, έχει απορρίψει την ιδέα. Την ίδια ώρα η Ρουμανία εμφανίζεται ανοιχτή, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί να συνδεθεί με την δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News