Κόσμος Πέμπτη 9/11/2023, 13:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συμφωνία Σάντσεθ με το καταλανικό Junts – Σχηματίζει κυβέρνηση

Ισπανία: Συμφωνία Σάντσεθ με το καταλανικό Junts – Σχηματίζει κυβέρνηση

Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία κατέληξαν σε συμφωνία με το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας Junts (Μαζί για την Καταλονία) για την παροχή κυβερνητικής στήριξης.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε ο Πέδρο Σάντσεθ να παρατείνει την παραμονή του στη διακυβέρνηση, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. 

Για τον Σάντσεθ, ο οποίος παραμένει στην εξουσία από το 2018, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα κατάφερνε να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση, μετά την ήττα του στις τοπικές εκλογές του Μαΐου και την απροσδόκητη προσφυγή στις εθνικές κάλπες, αμέσως μετά. 

Σημειώνεται ότι ο Σάντσεθ, τον περασμένο μήνα, κατέληξε σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το αριστερό Sumar. 

Το Junts είχε ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι θα δώσει τις επτά ψήφους του στη Bουλή με αντάλλαγμα την ψήφιση νόμου περί αμνηστίας σε όσους είχαν εμπλακεί στο ατελέσφορο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017. 

Η πιθανή αμνήστευσή τους έχει ήδη προκαλέσει την έντονη καταδίκη από τους συντηρητικούς αντιπάλους του Σάντσεθ, οι οποίοι έχουν οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις και κατηγορούν τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Ισπανία για τα δικά του πολιτικά οφέλη.

Χθες Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αμνηστίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News