Κόσμος Παρασκευή 3/11/2023, 20:22
ΚΟΣΜΟΣ

Φρ. Φουκουγιάμα για τα γεωπολιτικά: Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο

Φρ. Φουκουγιάμα για τα γεωπολιτικά: Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο

Τα δύο παράλληλα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αποσπούν την προσοχή των ΗΠΑ και αυτό είναι επικίνδυνο για την παγκόσμια σταθερότητα. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει ο καθηγητής στο Stanford και Senior Fellow στο Κέντρο για τη Δημοκρατία CDDRL Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον Βασίλη Κωστούλα στο Economist Impact, SE Europe, στο περιθώριο της 27ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο Ομπάμα κακώς δεν πούλησε όπλα στην Ουκρανία όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και το Ντονμπάς. Πλέον, αναγνωρίζει τον κίνδυνο «τα πράγματα να τεθούν εκτός ελέγχου», μέσα από την κορύφωση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε πολλούς ανεξάρτητους γεωπολιτικούς παίκτες. Στο μεταξύ, χαρακτηρίζει «φρικτή και χωρίς ιδεολογικό νόημα» την αντίδραση της παγκόσμιας Αριστεράς στην επίθεση της Χαμάς. «Όλοι θα ευχόμασταν ο Μπάιντεν να ήταν 20 χρόνια νεότερος», αναφέρει χαρακτηριστικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική για την παγκόσμια δημοκρατία» μια επανεκλογή του Τραμπ.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην αντίδραση της παγκόσμιας Αριστεράς τη χαρακτήρισε πραγματικά φρικτή, επισημαίνοντας ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού».

«Δεν την ενδιαφέρει κανένα είδος ειρηνικής διευθέτησης με το Ισραήλ. Ποτέ δεν το έκανε. Το να υποστηρίζουν οι προοδευτικοί φοιτητές μια τέτοια φανατική θρησκευτική ομάδα, ξέρετε, δεν έχει κανένα ιδεολογικό νόημα» τόνισε ο κ. Φουκουγιάμα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι στην περίπτωση της Χαμάς, το Ισραήλ είχε λανθασμένα πειστεί ότι την είχε περιορίσει με επιτυχία. Τοποθέτησε όλα τα στρατεύματα στη Δυτική Όχθη για να προστατεύσει τους εποίκους, κάτι που ήταν κακή ιδέα. Δεν πήρε στα σοβαρά την απειλή της Γάζας. Θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Υπήρξε μια αποτυχία εδώ», είπε.

Αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «ποτέ δεν έκρυψε ότι ήθελε να αποκαταστήσει όσο είναι δυνατό την πρώην Σοβιετική Ένωση. Όταν κατέλαβε την Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014, ο κόσμος δεν το πήρε στα σοβαρά» ενώ πρόσθεσε ότι «κακώς η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει εκείνη την πρόκληση. Αν η αντίδραση ήταν τότε ισχυρότερη, πιθανώς δεν θα είχαμε την εισβολή της Ρωσίας το 2022».

Ο ίδιος εμφανίζεται ανήσυχος ότι τα πράγματα μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ακολουθεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική περίοδος είπε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παίκτες που είναι ανεξάρτητα ικανοί να προκαλέσουν μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση. Επιπλέον, η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την απόσπαση της προσοχής των ΗΠΑ λόγω των δύο ταυτόχρονων μετώπων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στην Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι έχει κάνει καλή δουλειά ως πρόεδρος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «όλοι θα ευχόμασταν ο Μπάιντεν να ήταν 20 χρόνια νεότερος» και παράλληλα εμφανίστηκε ανήσυχος για μία ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος. «Θα ήταν καταστροφική για την παγκόσμια δημοκρατία» είπε.

Επανερχόμενος στην πολιτική Μπάιντεν είπε ότι «πράγματι συνέχισε πολλούς από τους δασμούς του Τραμπ. Θέλει προσοχή αυτή η εμπορική πολιτική, γιατί ένας μικρός προστατευτισμός τείνει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο προστατευτισμό. Και είναι και λίγο αντιφατική πολιτική, διότι από τη μία στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, από την άλλη θέλει τα πάντα να κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης σημείωσε ότι ναι μεν τα κράτη επωφελούνται, «αλλά έχουν επίσης το δικαίωμα ως κυρίαρχες, δημοκρατικές συλλογικότητες να καθορίζουν ποιος μπαίνει στη χώρα και με ποιον ρυθμό. Και τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, τα κράτη δεν μπόρεσαν να ασκήσουν αυτόν τον βαθμό ελέγχου, οδηγώντας στην άνοδο του εθνικιστικού λαϊκισμού.»

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης σημείωσε ότι καλό είναι να αποφεύγουμε τις βιαστικές κινήσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Economist έγραψε στο κύριο άρθρο του ότι η πρόωρη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καλό πράγμα, και τείνω να συμφωνήσω. Όταν ο Τόμας Έντισον εφηύρε τον πρώτο λαμπτήρα τη δεκαετία του 1880, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Επομένως, νομίζω ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για τη ρύθμισή της. Είναι νωρίς να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς θα είναι οι παρενέργειες αλλά και τα οφέλη μιας ιδιαίτερα μετασχηματιστικής τεχνολογίας».

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Λύση της κρίσης χωρίς την στρατηγική ήττα της Χαμάς δεν υπάρχει

Τζο Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο 106 δισ. δολάρια για την Ουκρανία και το Ισραήλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News