Κόσμος Πέμπτη 2/11/2023, 23:00
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Θα ζητήσει από το Ισραήλ “μέτρα” για να μην πληγούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι

Μπλίνκεν: Θα ζητήσει από το Ισραήλ “μέτρα” για να μην πληγούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει “συγκεκριμένα μέτρα” για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα για να εκφράσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ αλλά και για να ασκήσει πίεση, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας όταν και εάν ηττηθεί η Χαμάς και οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί θα είναι επίσης βασικά θέματα της ατζέντας στο ταξίδι αυτό.

“Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που και οι δύο υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

“Καταστήσαμε πολύ σαφές μέσα από ορισμένες ενέργειές μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε κάθε κλιμάκωση”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ιορδανία μετά το Ισραήλ, επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δηλώνοντας ωστόσο ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

“Όταν βλέπω ένα Παλαιστίνιο παιδί, ένα αγόρι, ένα κορίτσι να ανασύρεται από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι για μένα… Είναι κάτι στο οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε”, πρόσθεσε.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφος αυτό που τελεί υπό πλήρη πολιορκία, όπου κατοικούν τα 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, και διεξάγει εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα χερσαίες επιχειρήσεις ολοένα και ενδότερα του εδάφους αυτού.

 

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News