Κόσμος Τρίτη 17/10/2023, 09:33
ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Ένας άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της χθεσινής επίθεσης με τα δύο θύματα στις Βρυξέλλες, πυροβολήθηκε σε καφετέρια στο προάστιο Σέρμπεεκ της βελγικής πρωτεύουσας και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι νεκρός.

Οπως μεταδίδουν, δε, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία φέρεται να αναζητεί δύο συνεργούς του δράστη στις Βρυξέλλες που τον βοήθησαν να εκτελέσει τις δολοφονίες.

Το κρατικό RTBF ανφέρει πως ο άνδρας δέχτηκε πυρά στο στήθος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Για αρκετή ώρα, οι πληροφορίες σχετικα με το αν ζούσε ή κατέληξε μετά τα αστυνομικά πυρά ήταν συγκεχυμένες. 

Ωστόσο, στις 09.30 τοπική ώρα η αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο δράστης κατέληξε στο ασθενοφόρο κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Πάνω στον άνδρα φέρεται να βρέθηκε το όπλο από το οποίο έπεσαν νεκροί οι δύο Σουηδοί.

Ο συλληφθείς ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης

Οι Αρχές πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα από τον άνδρα και λίγο μετά τις 08.00 το πρωί ταυτοποίησαν πως πράγματι πρόκειται για τον δράστη των επιθέσεων. 

«Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για τον καταζητούμενο Abdesalem L.», επιβεβαίωσε ο Ρούντι Φέρφουρτ, επικεφαλής συντονισμού στο περιφερειακό κέντρο κρίσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του VRT, ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως ο Αμπντεσαλέμ Λασουέντ, Τυνήσιος, ηλικίας 45 ετών, ο οποίος φέρεται να διέμενε παράνομα στο Βέλγιο, είχε αιτηθεί άσυλο τον Οκτώβριο του 2020, το οποίο απορρίφθηκε.

Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα το πρωί, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, δήλωσε ότι ο δράστης, με καταγωγή από την Τυνησία, «διέμενε παράνομα» στη χώρα. Ο άνδρας «δεν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία, αλλά για αδικήματα του κοινού δικαίου», όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ενώ δεν υπήρξε καμία «συγκεκριμένη ένδειξη» για ριζοσπαστικοποίηση του υπόπτου.

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού οι Βρυξέλλες

Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στην πόλη παραμένουν σε ισχύ, γνωστοποίησαν οι αρχές, ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί αργότερα εντός της ημέρας, σε νέα σύσκεψη.

Υπενθυμίζεται πως μετά την επίθεση, το βράδυ της Δευτέρας, οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. 

Η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και 11 ημέρες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News