Κόσμος Πέμπτη 12/10/2023, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Κακώς προετοιμασμένες» για πυρηνική πρόκληση από Κίνα και Ρωσία

ΗΠΑ: «Κακώς προετοιμασμένες» για πυρηνική πρόκληση από Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ πρέπει να επεκτείνουν ή να αναδιαρθρώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουν την «υπαρξιακή πρόκληση» που δημιουργεί η αυξανόμενη πυρηνική απειλή από την Κίνα και ο υφιστάμενος κίνδυνος από τη Ρωσία, σύμφωνα με νέα έκθεση επιτροπής του Κογκρέσου.

Η δικομματική Επιτροπή του Κογκρέσου για τη Στρατηγική Θέση των ΗΠΑ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εξέταση της αμερικανικής στρατηγικής πολιτικής, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον ήταν «κακώς προετοιμασμένη» να αντιμετωπίσει την πρόκληση που τίθεται από την ύπαρξη δύο ομοτίμων πυρηνικών αντιπάλων για πρώτη φορά.

«Το νέο παγκόσμιο περιβάλλον είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες του ψυχρού πολέμου», προειδοποίησε η επιτροπή στην έκθεση.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κατώφλι να έχουν όχι έναν, αλλά δύο πυρηνικούς αντιπάλους, ο καθένας με φιλοδοξίες να αλλάξει το διεθνές status quo, ακόμη και με τη βία, αν χρειαστεί».

Σε μια έκθεση 160 σελίδων που συντάχθηκε μετά από περισσότερες από 100 ενημερώσεις από αξιωματούχους ασφαλείας και πληροφοριών, η 10μελής επιτροπή υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναδιαρθρώσουν γρήγορα τις πυρηνικές τους δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή.

«Η αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής των δύο πυρηνικών ανταγωνιστικών δυνάμεων προϋποθέτει μια αμερικανική πυρηνική δύναμη που να είναι είτε μεγαλύτερη σε μέγεθος, διαφορετική στη σύνθεση είτε και τα δύο», ανέφερε η επιτροπή, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στερούνται μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης πυρηνικής απειλής».

Το αυξανόμενο αίσθημα συναγερμού πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, η οποία σύμφωνα με την έκθεση συνέβαινε «σε κλίμακα και ρυθμό αόρατο από τον αμερικανοσοβιετικό αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών που έληξε στα τέλη της δεκαετίας του 1980».

Το Πεντάγωνο πέρυσι δήλωσε ότι η Κίνα είχε 400 πυρηνικές κεφαλές και ήταν σε καλό δρόμο να επεκτείνει το απόθεμά της σε 1.500 μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Εάν αυτή η πρόβλεψη γίνει πραγματικότητα, το Πεκίνο θα έχει τόσες κεφαλές όσες έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και η Ρωσία σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης New Start για τον έλεγχο των όπλων.

Η επιτροπή ανέφερε ότι το υπάρχον σχέδιο των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου ήταν «αναγκαίο αλλά όχι επαρκές» για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη απειλή και ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε να «επιδιώξει πρόσθετα μέτρα και προγράμματα».

Επιπλέον, προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει τη σκοπιμότητα ανάπτυξης συστημάτων για την αντιμετώπιση επιθέσεων από υπερηχητικούς πυραύλους – υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανησυχία για την Κίνα από τότε που η χώρα δοκίμασε έναν εξαιρετικά προηγμένο υπερηχητικό πύραυλο που έκανε τον γύρο του πλανήτη το 2021.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News