Κόσμος Τρίτη 19/09/2023, 18:16
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: «50 φορές» πιο πιθανά φαινόμενα όπως στη Λιβύη και την Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή: «50 φορές» πιο πιθανά φαινόμενα όπως στη Λιβύη και την Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή κατέστησε «50 φορές πιο πιθανές» τις έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη και την Ελλάδα, σύμφωνα έκθεση επιστημόνων.

Η ισχυρή καταιγίδα της 10ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην ανατολική πόλη Ντέρνα της Λιβύης. Κατοικίες που είχαν χτιστεί κατά μήκος μιας τυπικά ξηρής όχθης του ποταμού παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους. 

Λόγω της κλιματικής αλλαγής έπεσε 50% περισσότερη βροχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτίμησαν οι επιστήμονες του World Weather Attribution. Χρησιμοποιώντας κλιματικές και υπολογιστικές προσομοιώσεις συνέκριναν τα σημερινά καιρικά φαινόμενα με αυτά δίχως την παρέμβαση του ανθρώπου. 

«Η ασυνήθιστη καταιγίδα έδωσε 50% περισσότερη βροχή από όση θα είχαμε δίχως την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ενα τέτοιο γεγονός μπορεί να αναμένεται μία φορά κάθε 300-600 χρόνια», ανέφεραν. 

Οι ερευνητές προειδοποίησαν επίσης ότι, καθώς εμφανίζονται όλο και πιο ακραία φαινόμενα θα παραμείνει επικίνδυνο να χτίζονται σπίτια σε επικίνδυνες περιοχές ή να χρησιμοποιούνται υποβαθμισμένα υλικά.

«Η Μεσόγειος αποτελεί εστία κινδύνων που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Φριντερίκε Οτο, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Γκράνθαμ.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News