Κόσμος Κυριακή 17/09/2023, 12:11
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: 75 χρόνια στην εξουσία η δυναστεία Κιμ

Βόρεια Κορέα: 75 χρόνια στην εξουσία η δυναστεία Κιμ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γιόρτασε τα 75 χρόνια από την ίδρυση της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας. Όλα τα βλέμματα στρέφονταν στον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και στο περιβάλλον του. Θα παρουσίαζε ο Κιμ δημοσίως, για μία ακόμη φορά, την 11χρονη κόρη του, Κιμ Τζου Α;

Πράγματι, έτσι έγινε. Η μικρή είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στο πλευρό του πατέρα της το 2022, σε εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου. Έκτοτε πυκνώνουν οι δημόσιες εμφανίσεις της. Πολλοί διερωτώνται μήπως προαλείφεται για διάδοχός του Κιμ Γιονγκ Ουν. Και αυτό παρότι, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, το πρώτο παιδί του Κιμ είναι αγόρι και αυτό από μόνο του  θεωρείται πλεονέκτημα σε μία χώρα με συντηρητικές πατριαρχικές δομές όπως η Βόρεια Κορέα.

«75 χρόνια δεν είναι τίποτα…»

Ο Παρκ Γιουνγκ Για, ερευνητής στο Ινστιτούτο για την Επανένωση της Κορέας, επισημαίνει στην DW ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν καταφεύγει στην κόρη του «σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τους απλούς ανθρώπους, να περιορίσει τον φόβο για το καθεστώς» και, γιατί όχι, να δρομολογήσει μία διαδοχή. Διαφορετική άποψη εκφράζει πάντως ο Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Γουασέντα του Τόκιο. «Για τους έξωθεν παρατηρητές είναι δύσκολο να το καταλάβουν, αλλά μιλάμε για μία χώρα με βαθιά ερείσματα στον Κομφουκιανισμό και στην Πατριαρχία. Στην Κορέα η δυναστεία Γι διήρκεσε 500 χρόνια, η δυναστεία Κορυό άλλα 400 χρόνια, οπότε τα 75 χρόνια των Κιμ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Για τους Κορεάτες θεωρείται αυτονόητο ότι ο πατέρας μεταβιβάζει στον γιο το βασίλειό του…»

Οι προηγούμενοι ηγέτες της χώρας, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, μεταβίβασαν την εξουσία στους γιους τους. Τη δυναστεία ίδρυσε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο οποίος το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος της Βόρειας Κορέας με στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης, ορκίστηκε «πρωθυπουργός» με τη φήμη που είχε αποκτήσει στην ένοπλη αντίσταση κατά των Ιαπώνων αποικιοκρατών (αν και η προπαγάνδα μάλλον υπερέβαλε με τα ανδραγαθήματά του).

Μετά τον θάνατο του Κιμ Ιλ Σουνγκ από καρδιακή προσβολή, το 1994, η εξουσία πέρασε στον μεγαλύτερο γιο του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή είχε γεννηθεί το 1942 σε σπηλιά-ορμητήριο της αντίστασης, στο ιερό όρος Πεκτού. Σοβιετικές πηγές με μία πιο νηφάλια προσέγγιση στα πράγματα ανέφεραν πάντως ότι γεννήθηκε το 1941 σε προσφυγικό καταυλισμό, στην ανατολική Ρωσία. Πρώτο μέλημά του Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν να περιορίσει την επισιτιστική κρίση που του κληροδότησε ο πατέρας του.

Ασωτείες και… Ντίσνεϋλαντ

Στον απολογισμό του Κιμ Γιονγκ Ιλ περιλαμβάνεται και η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, το 2006. Μετά από διαδοχικά προβλήματα υγείας διάδοχος ορίστηκε ο νεότερος από τους τρεις γιους του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ίσως γιατί ο μεγαλύτερος γιος, Κιμ Γιονγκ Ναμ, είχε εξοργίσει τον πατέρα του όταν εντοπίστηκε να ταξιδεύει στο Τόκιο με πλαστό διαβατήριο της Δομηνικανής Δημοκρατίας, προκειμένου να επισκεφθεί την …Ντίσνεϋλαντ. Όσο για τον δεύτερο γιο, Κιμ Γιονγκ Τσολ, είχε επιλέξει μία άσωτη ζωή, ενώ το 2015 εντοπίστηκε σε συναυλία του Έρικ Κλάπτον στο Λονδίνο. Τελικά μόνο ο Κιμ Γιονγκ Ουν ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του.

Το 2013 λέγεται ότι δολοφόνησε έναν ισχυρό παράγοντα του καθεστώτος, τον θείο και άλλοτε μέντορά του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ. Δυτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν εκείνος που διέταξε και τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του, Κιμ Γιονγκ Ναμ, με νευροπαραλυτική ουσία στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News