Κόσμος Δευτέρα 4/09/2023, 22:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Kim Jong-un και ο Putin σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Ρωσία για την προμήθεια όπλων

Σε μια σπάνια έξοδο από τη χώρα του, ο κ. Kim θα ταξιδέψει από την Pyongyang, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, πιθανότατα με τεθωρακισμένο τρένο, στο Vladivostok, στις ακτές της Ρωσίας στον Ειρηνικό, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Putin, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο Kim Jong-un και ο Putin σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Ρωσία για την προμήθεια όπλων

Σε συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα για την προμήθεια όπλων βρίσκεται η Ρωσία σύμφωνα με πληροφορίες της NYT. Η Ρωσία αναζητά περισσότερα όπλα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία και μια βορειοκορεατική αντιπροσωπεία ταξίδεψε πρόσφατα στη Ρωσία με τρένο για να σχεδιάσει την επίσκεψη του Kim αυτόν τον μήνα, λένε αξιωματούχοι.

Ο Kim Jong-un, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Ρωσία αυτόν τον μήνα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Vladimir V. Putin για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσει η Ρωσία περισσότερα όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλη στρατιωτική συνεργασία, σύμφωνα με Αμερικανούς και συμμαχικούς αξιωματούχους.

Σε μια σπάνια έξοδο από τη χώρα του, ο κ. Kim θα ταξιδέψει από την Pyongyang, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, πιθανότατα με τεθωρακισμένο τρένο, στο Vladivostok, στις ακτές της Ρωσίας στον Ειρηνικό, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Putin, είπαν οι αξιωματούχοι. Ο κ. Κιμ θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβεί στη Μόσχα, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο.

Ο κ. Putin θέλει ο κ. Kim να συμφωνήσει να στείλει στη Ρωσία βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους και ο κ. Kim θα ήθελε η Ρωσία να παρέχει στη Βόρεια Κορέα προηγμένη τεχνολογία για δορυφόρους και πυρηνικά υποβρύχια, είπαν οι αξιωματούχοι. Ο κ. Κιμ ζητά επίσης επισιτιστική βοήθεια για το έθνος του.

Και οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ για να συμμετάσχουν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ο κ. Κιμ σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την προβλήτα 33, όπου ελλιμενίζονται τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, είπαν. Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την επέτειο της ίδρυσής της στις 9 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι ο κ. Putin και ο κ. Kim είχαν ανταλλάξει επιστολές που συζητούσαν μια πιθανή συμφωνία όπλων, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John F. Kirby, δήλωσε ότι οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών προχωρούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση των προσωπικών σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι θεωρούνται αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι νέες πληροφορίες σχετικά με μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ τους ξεπερνούν κατά πολύ την προηγούμενη προειδοποίηση. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με τα σχέδια δεν έχουν αποχαρακτηριστεί ή υποβαθμιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι αξιωματούχοι που τις περιέγραψαν δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να τις συζητήσουν. Αρνήθηκαν να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες είχαν συλλέξει τις πληροφορίες.

Ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να συζητήσει τις νέες πληροφορίες, η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ανέφερε ότι ο Sergei K. Shoigu, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα, επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, για να προσπαθήσει να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να πουλήσει πυρομαχικά για το πυροβολικό της Ρωσίας.

«Όπως έχουμε προειδοποιήσει δημοσίως, οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας προχωρούν εντατικά», δήλωσε. «Έχουμε πληροφορίες ότι ο Kim Jong-un αναμένει ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν διπλωματική εμπλοκή υψηλού επιπέδου στη Ρωσία».

Σε άλλες περιπτώσεις από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δημοσιεύσει αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και άλλες χώρες από το να προμηθεύουν τη Ρωσία με όπλα. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου για προγραμματισμένες μεταφορές βορειοκορεατικών βλημάτων πυροβολικού σταμάτησαν προηγούμενες συνεργασίες μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας.

Στα τέλη Αυγούστου, μια αντιπροσωπεία περίπου 20 Βορειοκορεατών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επιβλέπουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την ηγεσία, ταξίδεψε με τρένο από την Πιονγκγιάνγκ στο Βλαδιβοστόκ και στη συνέχεια πέταξε για τη Μόσχα, μια ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα βλέπει σοβαρά μια επίσκεψη του κ. Kim. Το ταξίδι τους, που πιστεύεται ότι ήταν μια αποστολή σχεδιασμού, διήρκεσε περίπου 10 ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ένας πιθανός σταθμός για τον κ. Kim, μετά το Βλαδιβοστόκ, δήλωσε ένας αξιωματούχος, είναι το κοσμοδρόμιο Vostochny, ένα κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων που ήταν ο τόπος συνάντησης τον Απρίλιο του 2022 μεταξύ του κ. Putin και του Alexander Lukashenko, του προέδρου της Λευκορωσίας και εταίρου του κ. Putin στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κέντρο, του οποίου η πρώτη εκτόξευση πυραύλου πραγματοποιήθηκε το 2016, βρίσκεται περίπου 950 μίλια βόρεια του Βλαδιβοστόκ.

Η ιδέα για την επίσκεψη στη Ρωσία προέκυψε από το ταξίδι του κ. Shoigu στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο για τον εορτασμό από τον κ. Kim της 70ής επετείου της «νίκης» επί των δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας, δήλωσαν αξιωματούχοι. (Στην πραγματικότητα, ο τριετής πόλεμος σταμάτησε το 1953 με ένα αδιέξοδο και μια συμφωνία ανακωχής, και οι δύο Κορέες εξακολουθούν να βρίσκονται επισήμως σε πόλεμο).

Ο κ. Kim πήγε τον κ. Soigu σε μια έκθεση οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού που περιελάμβανε βαλλιστικούς πυραύλους απαγορευμένους από τα Ηνωμένα Έθνη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News