Κόσμος Παρασκευή 15/09/2023, 20:31
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απεργία εργαζομένων σε 3 αυτοκινητοβιομηχανίες – Προτροπή Μπάιντεν για δίκαιο μοίρασμα των κερδών

ΗΠΑ: Απεργία εργαζομένων σε 3 αυτοκινητοβιομηχανίες – Προτροπή Μπάιντεν για δίκαιο μοίρασμα των κερδών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κανείς δεν ήθελε την απεργία του συνδικάτου United Auto Workers, στη διαμάχη του με τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν ένα μερίδιο από τα κέρδη που βγάζουν οι εταιρείες αυτές.

«Κανείς δεν θέλει μια απεργία, αλλά σέβομαι το δικαίωμα των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις επιλογές που έχουν», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Κατανοώ την απογοήτευση των εργαζομένων», συνέχισε, προτρέποντας τις δύο πλευρές να υπογράψουν μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους, τόσο για τα συνδικάτα όσο και τις για επιχειρήσεις.

«Τα κέρδη-ρεκόρ (των αυτοκινητοβιομηχανιών) δεν μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο» με τους εργαζομένους, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος και κάλεσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανταμείψουν τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς αυξήθηκαν οι μισθοί των στελεχών.

Σημειώνεται ότι το συνδικάτο United Auto Workers ξεκίνησε ταυτόχρονες απεργίες σε τρία εργοστάσια που ανήκουν στην General Motors, τη Ford Motor και τη μητρική εταιρεία της Chrysler Stellantis την Παρασκευή, στην πιο φιλόδοξη βιομηχανική εργατική δράση στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα τρία εργοστάσια του Ντιτρόιτ θα σταματήσουν την παραγωγή των Ford Bronco, Jeep Wrangler και Chevrolet Colorado pickup truck, μαζί με άλλα δημοφιλή μοντέλα, αν και η δράση ήταν μικρότερη από ό,τι περίμεναν ορισμένοι, με περίπου 12.700 εργαζόμενους να απεργούν στην αρχή.

Η δράση επισφραγίζει εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ του συνδικάτου και των στελεχών των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών, με αφορμή τα αιτήματα του συνδικάτου για μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη που παράγονται από τα οχήματα εσωτερικής καύσης και ισχυρότερη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η προηγούμενη σύμβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών έληξε την Πέμπτη το βράδυ και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις την Παρασκευή, δήλωσε η UAW. Ο πρόεδρος της Ένωσης Shawn Fain δήλωσε ότι το συνδικάτο θα αναστείλει προς το παρόν πιο δαπανηρές απεργίες σε επίπεδο εταιρείας, αλλά όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές εάν δεν συμφωνηθούν νέες συμβάσεις.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News