Κόσμος Σάββατο 2/09/2023, 18:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Terry Gou, που διεκδικεί την προεδρία της Ταϊβάν, παραιτείται από μέλος του ΔΣ της Foxconn

Ο Terry Gou, που διεκδικεί την προεδρία της Ταϊβάν, παραιτείται από μέλος του ΔΣ της Foxconn

Ο Terry Gou, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του μεγάλου προμηθευτή της Apple, Foxconn, παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ανακοίνωσε η ταϊβανέζικη εταιρεία το Σάββατο, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του νησιού.

Μετά από μήνες εικασιών, ο Gou, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο και σήμερα παραιτήθηκε από πρόεδρος της Foxconn, θέση που διατηρούσε από το 2019.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της, η Foxconn ανέφερε ότι ο Gou παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. 

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Gou αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα σχετικά με το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων με τον Gou να είναι βασικός μέτοχος της Foxconn, η οποία έχει τεράστιες επενδύσεις στην Κίνα, ο Gou δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του στην Κίνα σε περίπτωση που αυτή επιτεθεί.

«Δεν ήμουν ποτέ υπό τον έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», δήλωσε. «Δεν ακολουθώ τις οδηγίες τους».

Ο Gou είναι το τέταρτο πρόσωπο που μπαίνει στο πολιτικό ρινγκ, αλλά τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή του, τον τοποθετούσαν πολύ πίσω από τον επικρατέστερο υποψήφιο, τον William Lai του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος.

Οι εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, με το Πεκίνο να διοργανώνει τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση.

Ο Gou έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το DPP ότι φλερτάρει με τον πόλεμο με την Κίνα, η οποία διεκδικεί το νησί ως δικό της έδαφος, με μια ανταγωνιστική στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του DPP, και ο Lai, έχουν επανειλημμένα ζητήσει να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, αλλά έχουν απορριφθεί, καθώς το Πεκίνο τους θεωρεί αυτονομιστές.

Ο Gou, ένας από τους πιο προβεβλημένους επιχειρηματίες της Ταϊβάν διεθνώς, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να ενώσει την αντιπολίτευση εναντίον του DPP, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο πρώην δήμαρχος της Ταϊπέι, Ko Wen-je του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν και ο Hou Yu-ih του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, του Kuomintang, το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τους στενούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Ακόμα και πριν από την ανακοίνωση του Gou, ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι η είσοδός του στην κούρσα θα διχάσει ακόμα περισσότερο την ψήφο κατά του DPP και θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον Lai να εκλεγεί.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Formosa που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο Lai δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εκστρατεία του μόνο και μόνο λόγω της εισόδου του Gou.

«Αντιθέτως, συνεχίζω ακόμη πιο σκληρά, καθώς μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον Gou δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα αλλάξει το τοπίο πριν από τις εκλογές», δήλωσε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News