Κόσμος Κυριακή 20/08/2023, 19:56
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία και Ουγγαρία θα διαβουλευθούν για την αίτηση εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το φθινόπωρο

Ο Orban και ο Erdogan συμφώνησαν επίσης ότι η Ουγγαρία θα αγοράσει 275 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τουρκία το επόμενο έτος, δήλωσε ο Szijjarto.

Τουρκία και Ουγγαρία θα διαβουλευθούν για την αίτηση εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το φθινόπωρο

Η Ουγγαρία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συντονίζουν την πολιτική τους σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.

Δεδομένου ότι τα εθνικά νομοθετικά σώματα της Βουδαπέστης και της Άγκυρας βρίσκονται σε διακοπές, το ζήτημα του πότε μπορεί να γίνει η επικύρωση θα τεθεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, δήλωσε ο Szijjarto την Κυριακή. Μίλησε μετά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan από τον πρωθυπουργό Viktor Orban στη Βουδαπέστη.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, μια κίνηση που ωθήθηκε από τις ανησυχίες της σκανδιναβικής χώρας για την ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Η διαδικασία σέρνεται παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της τον περασμένο μήνα, αφού η Σουηδία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει ένα νέο σχέδιο για την πάταξη των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων εκεί. Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ακολουθεί το στίγμα της Τουρκίας στη διαδικασία επικύρωσης, χωρίς να πει το γιατί.

Ο Orban και ο Erdogan συμφώνησαν επίσης ότι η Ουγγαρία θα αγοράσει 275 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τουρκία το επόμενο έτος, δήλωσε ο Szijjarto. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στη Βουδαπέστη στις 18 Δεκεμβρίου, είπε.

Ένας αγωγός φυσικού αερίου που διέρχεται από την Τουρκία και τα Βαλκάνια έχει γίνει η βασική πύλη για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουγγαρίας από τα ανατολικά.

Πριν από την εισβολή, το φυσικό αέριο προερχόταν από τη γειτονική Ουκρανία, αλλά η Μόσχα έχει αναγκαστεί να διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών της μακριά από εκεί, καθώς τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφεύγουν την προμήθεια του καυσίμου από τη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News