Κόσμος Σάββατο 12/08/2023, 12:43
ΚΟΣΜΟΣ

Tρία βήματα διαλογισμού για να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις

Tρία βήματα διαλογισμού για να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας από ένα πάρτι, διαπιστώνετε ότι εξακολουθείτε να σκέφτεστε ένα αστείο που κάνατε και το οποίο δεν έγινε καλά; 

Σκέψεις σαν αυτές μπορούν να μετατρέψουν μια απόλυτα ευχάριστη συγκέντρωση σε πηγή άγχους ή απογοήτευσης για τις επόμενες μέρες.

Αυτή η τάση να εστιάζουμε περισσότερο στις αρνητικές πλευρές του εαυτού μας και των άλλων, σε αντίθεση με τις θετικές ή και ουδέτερες, ονομάζεται αρνητικότητα. Μπορεί να εξαφανίσει την αυτοεκτίμησή μας και ακόμη και να μας κάνει παράλογους στον έλεγχο των φίλων και της οικογένειάς μας.

Ένας τρόπος για να το περιορίσετε αυτό είναι μέσω του διαλογισμού, είπε ο ψυχολόγος Όρεν Τζέι Σόφερ, καλεσμένος στο podcast «Ten Percent Happier».

«Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε αυτήν την αρνητικότητα, εκτιμώντας την καλοσύνη που είναι ήδη εδώ και διαθέσιμη στη ζωή», είπε ο Τζέι Σόφερ. «Όταν ανεβάζουμε την καρδιά, έστω και λίγο, έχουμε περισσότερη ενέργεια και δύναμη να αφιερώσουμε στα πράγματα που μας ενδιαφέρουν».

Εδώ είναι ένας διαλογισμός 3 βημάτων που μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μια πιο θετική προοπτική.

1. Παρακολουθήστε την αναπνοή σας

Πρώτα, βρείτε μια άνετη θέση όπου θα αισθάνεστε «άνετοι και σε εγρήγορση», σημειώνει ο Σόφερ. Κλείστε τα μάτια σας και στρέψτε την προσοχή σας προς τα μέσα.

Πάρτε μερικές βαθιές, αργές εισπνοές από τη μύτη και μετά κάνετε εκπνοή από το στόμα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε αυτήν την ακούσια ενέργεια.

«Κάθε ανάσα είναι ένα δώρο που δίνεται δωρεάν. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να το κερδίσουμε ή να το αξίζουμε. Απλώς περιμένετε και το σώμα εισπνεύει και γεμίζει με νέα ζωή».

Προσέξτε πώς είναι να σκέφτεστε ότι κάθε αναπνοή είναι δώρο, είπε.

2. Σκεφτείτε κάτι ευγενικό

Θυμηθείτε μια στιγμή που κάποιος έκανε κάτι καλό για εσάς.

«Αφήστε αυτή τη στιγμή ή το άτομο να έρθει στο μυαλό σας και δώστε όλη την προσοχή σας ώστε η εικόνα αυτή να μείνει εκεί για λίγο. Παρατηρήστε τυχόν συναισθήματα ή αισθήματα χαλάρωσης ή ευχαρίστησης, όσο μικρά κι αν είναι, και αφήστε τα πραγματικά να εισχωρήσουν». Απολαύστε αυτή τη στιγμή, είπε χαρακτηριστικά.

3. Παρατηρήστε τη δική σας καλοσύνη

Τωρα ειναι η σειρά σου. Σκεφτείτε ένα ποιοτικό στοιχείο που εκτιμάτε στον εαυτό σας ή ίσως μια ιδιότητα που θα θέλατε να ενισχύσετε στον εαυτό σας.

«Είναι τόσο εύκολο να εστιάσουμε στα λάθη μας. Αντίθετα, δείτε πώς είναι να θυμάστε ένα πράγμα που εκτιμάτε στον εαυτό σας. Τέλος, ανοίξτε τα μάτια σας και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε».

«Το να ανεβάζεις την καρδιά δεν σημαίνει να αποφεύγεις αυτό που είναι δύσκολο ή να προσποιείσαι ότι όλα είναι εντάξει αν δεν είναι», είπε ο Τζέι Σόφερ. «Είναι να παρατηρούμε τα πράγματα που συνήθως θεωρούμε δεδομένα και να τους επιτρέπουμε να μας τρέφουν».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Η απλή -αλλά αηδιαστική- κίνηση που «γιατρεύει» το άγχος: Τι βρήκαν επιστήμονες

H ελπίδα διδάσκεται: Πώς να κάνετε πιο αισιόδοξα και ευτυχισμένα τα παιδιά σας

Τρία πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για χαρούμενη και παραγωγική εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News