Life & Arts Κυριακή 1/05/2022, 18:01
LIFE & ARTS

Τρία πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για χαρούμενη και παραγωγική εβδομάδα

Τρία πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για χαρούμενη και παραγωγική εβδομάδα

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τον «τρόμο» ότι η Κυριακή έρχεται στο τέλος της, ακόμα και μετά από ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης και το άγχος για το πρωινό της Δευτέρας και την επιστροφή στη δουλειά και τις ευθύνες που θα αντιμετωπίσουμε.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Linkedin σε 3.000 επαγγελματίες στις ΗΠΑ πέρυσι το 66% αυτών ανέφερε ότι βρίσκεται αντιμέτωποι με αυτό που αποκαλούμε «τρόμο της Κυριακής».

«Το μυαλό μας τείνει να παλεύει ενάντια σε εργασίες που είναι διφορούμενες, αγχωτικές ή βαρετές, επομένως, φυσικά, θέλουμε να αναβάλουμε τη σκέψη για τη δουλειά για όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει ο ειδικός παραγωγικότητας Chris Bailey στο CNBC Make It. «Αλλά η αναβλητικότητα μπορεί απλώς να δημιουργήσει περισσότερο περιττό άγχος» προσθέτει.

Δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για τον «τρόμο της Κυριακής», αλλά ο Bailey προτείνει τρεις στρατηγικές, που μπορούν να βοηθήσουν:

1. Θέστε στόχους για την εβδομάδα

Το μυστικό για να νικήσετε τον «τρόμο της Κυριακής» είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την εβδομάδα που ακολουθεί, σημειώνει ο Bailey, για τους περισσότερους από εμάς, η αντιμετώπιση της ασάφειας προκαλεί άγχος και περισσότερο άγχος.

Η αγαπημένη του τεχνική για να χαλαρώσει την επόμενη εβδομάδα είναι ο «κανόνας των τριών»: αναφέρετε τρεις στόχους που θέλετε να επιτύχετε, είτε στην εργασία είτε στην προσωπική σας ζωή. Ο καθορισμός τέτοιων προθέσεων σάς επιτρέπει να «σκεφτείτε πώς θέλετε να κατανείμετε το χρόνο, την προσοχή και την ενέργειά σας», εξηγεί ο Bailey. «Τότε μπορείτε να προσαρμόσετε τις καθημερινές δραστηριότητές σας γύρω από την επίτευξη αυτών των στόχων».

2. Δημιουργήστε μια λίστα εργασιών και μια λίστα επιτευγμάτων

Ο «τρόμος της Κυριακής» συχνά προκαλεί αμφιβολία για τον εαυτό σας και απέχθεια, αλλά το να υποτιμάτε τον εαυτό σας είναι αντιπαραγωγικό. Το αντίδοτο για τέτοια συναισθήματα είναι να επικεντρώνεστε στα επιτεύγματά σας και να οργανώνετε τις σκέψεις σας.

Ο Bailey συνιστά να διατηρείτε μια τρέχουσα λίστα επιτευγμάτων και λίστα εργασιών και στη συνέχεια να ενημερώνετε και τις δύο λίστες κάθε Κυριακή. Η λίστα των επιτευγμάτων σας θα πρέπει να επισημαίνει μερικά πράγματα για τα οποία είστε περήφανοι για τα οποία κάνετε την προηγούμενη εβδομάδα, είτε πρόκειται για το ότι θα σηκωθείτε από το κρεβάτι είτε ότι θα κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά, ενώ οι λίστες εργασιών σάς υπογραμμίζουν τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για την εβδομάδα που ακολουθεί.

«Γρήγορα ξεχνάμε αυτά που έχουμε καταφέρει και επικεντρωνόμαστε σε όλα τα πράγματα που δεν έχουμε κάνει ακόμη», λέει. «Αλλά αφιερώνοντας ένα λεπτό για να συγχαρείτε τον εαυτό σας για όλη την πρόοδο που έχετε σημειώσει και να σχεδιάσετε μπροστά, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας δώσει θετική ώθηση στην επόμενη εβδομάδα».

3. Βρείτε ένα τελετουργικό φροντίδας του εαυτού σας

«Ο δρόμος προς την παραγωγικότητα περνά κατευθείαν μέσα από την ηρεμία, γιατί αν μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, ενώ οι συνθήκες της δουλειάς μας ή της ζωής μας αλλάζουν, μπορούμε ακόμα να πετύχουμε αυτό που θέλουμε», λέει ο Bailey.

Η εξάσκηση στη φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε σε περιόδους ταραχής ή να απαλύνουμε τα συναισθήματα άγχους -όπως σημειώνει ο Bailey η επικοινωνία με έναν φίλο, η εξάσκηση στο διαλογισμό ή το να περνάμε χρόνο με άτομα που σας ανεβάζουν είναι εξαιρετικά παραδείγματα αυτοφροντίδας.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αναπτύξετε ένα σχέδιο αυτοεξυπηρέτησης και να το τηρήσετε, ώστε να έχετε κάτι για να κατευνάζετε τυχόν αρνητικές σκέψεις και να ανυπομονείτε για κάθε Κυριακή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:

Πέντε tips για να αποπνέετε αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε

Τα τρία «όχι» που πρέπει να πούμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε

Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν όσοι ψάχνουν για δουλειά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News