Κόσμος Σάββατο 12/08/2023, 09:30
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προετοιμάζεται για τους επόμενους καύσωνες

Γερμανία: Προετοιμάζεται για τους επόμενους καύσωνες

Στη Γερμανία, τα ήπια καλοκαίρια αποτελούν πλέον παρελθόν. Σε περιοχές όπου παλαιότερα ευδοκιμούσαν τα πράσινα βοσκοτόπια, τα χωράφια είναι τώρα κίτρινα. Είδη τροπικών κουνουπιών που συνήθως απαντώνται στην Ασία έχουν εντοπιστεί στη Βαυαρία. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού συχνά ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η Γερμανία δεν είναι προετοιμασμένη για τον καύσωνα: Μόνο ένας στους δέκα Γερμανούς διαθέτει κλιματισμό – σε σύγκριση με σχεδόν το 90% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ – και σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο λόγω της ζέστης. Αυτή η «νέα κανονικότητα» έχει εγκλωβίσει την χώρα: ενώ οι Γερμανοί πέρασαν μεγάλο μέρος του περασμένου έτους συζητώντας πώς να ζεστάνουν τα σπίτια τους το χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, έχει δοθεί σχετικά μικρή προσοχή στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ανεκτές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Η χώρα βιώνει ήδη κάποιες από τις χειρότερες επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας. Περίπου 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος ως αποτέλεσμα του καύσωνα και το 2022 η Γερμανία γνώρισε τους τρίτους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Μετά από χρόνια ξηρασίας, πολλές περιοχές παλεύουν να εξασφαλίσουν αρκετό νερό για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Για παράδειγμα, στην πόλη Ανόβερο της κεντρικής Γερμανίας οι κάτοικοι που ποτίζουν το γρασίδι τους τις ζεστές μέρες αυτό το καλοκαίρι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 50.000 ευρώ, ποσό που θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των διδάκτρων ενός έτους στο Χάρβαρντ.

Ενώ η υπερβολική ζέστη υποχώρησε κάπως στις αρχές Αυγούστου, περιοχές της Γερμανίας αναμένεται να γίνουν και πάλι θερμότερες τις επόμενες ημέρες. Και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα: Περί τα μέσα αυτού του αιώνα, το κλίμα της Φρανκφούρτης προβλέπεται να είναι παρόμοιο με την περιοχή γύρω από τη σημερινή Τουλούζη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, το Βερολίνο θα μοιάζει με την κεντρική Ιταλία.

Η Γερμανία θα έχει υψηλότερες θερμοκρασίες πιο συχνά

Αριθμός ημερών που οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου

Source: German Meteorological Service

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι γερμανικές πόλεις δεν σχεδιάστηκαν για ζέστη. Οι κεντρικές πλατείες καλύπτονται συχνά από σκυρόδεμα, συστάδες από τζάμια κτιρίων είναι χτισμένα πολύ κοντά μεταξύ τους και λίγα αστικά κέντρα έχουν δώσει προτεραιότητα στη φύτευση δέντρων.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο για να καταστήσει τις υποδομές της πόλης πιο ανθεκτικές, όσον αφορά το σχεδιασμό νέων κτιρίων και τον εκσυχρονισμό παλαιών. Οι δήμοι πρέπει τώρα να αναλύσουν πώς μπορεί να τους επηρεάσει η κλιματική αλλαγή και να υπολογίσουν τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπό της. Αλλά μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τέτοια σχέδια.

Σε τοπικό επίπεδο, οι αξιωματούχοι των αστικών περιοχών εξετάζουν διάφορες στρατηγικές για να δροσίσουν τις πόλεις τους: αφαίρεση τσιμεντένιων επικαλύψεων στους πεζόδρομους, φύτευση περισσότερου πράσινου, δημιουργία πιο σκιερών περιοχών κάτω από τα κτίρια για να προφυλαχθούν οι άνθρωποι. Σε ορισμένα σημεία, οι σκούρες πέτρες του δρόμου έχουν ήδη αντικατασταθεί με ελαφρύτερες, λιγότερο απορροφητικές που αντανακλούν την ηλιοφάνεια.

Τόσο η Φρανκφούρτη όσο και το Βερολίνο έχουν ήδη θεσπίσει επιδοτήσεις για βιώσιμα έργα, όπως κήπους σε ταράτσες και πράσινες προσόψεις.

Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης σε πιο άμεσες στρατηγικές για να βοηθήσει τους Γερμανούς να παραμείνουν ασφαλείς σε καύσωνες. Πριν από δύο εβδομάδες, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρώτο σχέδιο προστασίας από καύσωνες. Πρώτο βήμα ήταν να δημοσιεύσει μια αφίσα που συμβουλεύει τους ανθρώπους να «μένουν στη σκιά» και «να τρώνε ελαφριά γεύματα».

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου υπάρχει ένα σύστημα προειδοποίησης από τότε που ένας ισχυρός καύσωνας προκάλεσε το θάνατο σε πάνω από 15.000 ανθρώπους τον Αύγουστο του 2003. Αυτό το σύστημα ενεργοποιείται κάθε χρόνο μεταξύ Ιουνίου και μέσα -Σεπτέμβριο και οδήγησε σε μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News