Κόσμος Δευτέρα 10/07/2023, 21:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχητική αύξηση ενδοοικογενειακής βίας στη Γερμανία

Ανησυχητική αύξηση ενδοοικογενειακής βίας στη Γερμανία

Καθημερινά 430 γυναίκες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό τους. Αυτά είναι τα νέα στοιχεία για τη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Bild am Sonntag και τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα την Τρίτη από την Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, μαζί με την υπ. Οικογένειας Λίζα Πάους και τον επικεφαλής της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Χόλγκερ Μουνχ.

Τα στοιχεία με μια πρώτη ματιά προκαλούν έντονη ανησυχία. Το 2022 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έφτασαν στις γερμανικές αστυνομικές αρχές ανήλθαν στις 157.550 υποθέσεις, καταγράφοντας έτσι αύξηση πάνω από 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2021 τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για 144.044 αντίστοιχα περιστατικά.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και το 78% των δραστών άνδρες. Μάλιστα το 60% των ανδρών δραστών είναι νυν σύντροφοι και το 40% πρώην.

«Καμία γυναίκα να μην ντρέπεται»

«Οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να παραμένουν επί μακρόν στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών και μετά την πρώτη επίθεση βίας να διώχνονται από το σπίτι. Όλα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται από τις αρχές με συνέπεια, ώστε οι δράστες να μην επιστρέφουν. Τα θύματα θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια απέναντι στο ενδεχόμενο επανάληψης της βίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Bild η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει η Νάνσι Φέζερ δεν υπάρχει ανοχή σε κανενός είδους βία. «Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να ντρέπεται να καταγγείλει βίαιους εγκληματίες. Θα πρέπει να συνδράμουμε ώστε να σπάσει η σιωπή. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι πρόβλημα των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα ιδιωτικό θέμα της μοίρας μιας γυναίκας».

Ήδη βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου,δικαστήρια μπορούν να επιβάλλουν σε δράστες απαγόρευση εισόδου στο κοινό διαμέρισμα ή ακόμη και να πλησιάσουν σε αυτό, σε περίπτωση πρόκλησης σωματικής βλάβης ή απειλών κατά της σωματικής ακεραιότητας.

Σοκ όμως προκαλεί και ένα επιπλέον στοιχείο της έκθεσης: Τον περασμένο χρόνο αυξήθηκαν κατά 20% και τα περιστατικά βιασμού, σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων.

 

Πηγή: DW

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News