Κόσμος Τετάρτη 28/06/2023, 09:15
ΚΟΣΜΟΣ

«Στην πυρά» 755 εκατομμύρια μάσκες κορωνοϊού

«Στην πυρά» 755 εκατομμύρια μάσκες κορωνοϊού

Περίπου 755 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, που έχουν ξεμείνει στις κρατικές αποθήκες της Γερμανίας, σχεδιάζει να κάψει η γερμανική κυβέρνηση, με το κόστος της όλης διαδικασίας να υπολογίζεται σε σχεδόν επτά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt πρόκειται για μάσκες, των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και έχουν έτσι αχρηστευθεί. Μάλιστα ήδη σε κάποιες περιπτώσεις η «αποτέφρωση» μασκών έχει προχωρήσει.

Το γερμανικό υπoυργείο Υγείας επικαλείται τη συμμόρφωση με όσα προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία, όπως και ο γερμανικός νόμος περί διαχείρισης αποβλήτων. Μάλιστα είχε διενεργηθεί και δημόσιος διαγωνισμός ανάθεσης για τη διαδικασία της καύσης μασκών, η οποία αναμένεται να είναι πολύμηνη.

«Θα έπρεπε να είχαν διοχοτευθεί σε δομές υγείας»

Έντονη κριτική ασκείται πάντως και στον Χριστιανοδημοκράτη πρώην υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ξέσπασε η πανδημία. Η τότε κυβέρνηση Μέρκελ προέβη σε «υπερπρομήθειες» μασκών το 2020, κατά το πρώτο βαρύ κύμα κορωνοϊού, πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται όμως τώρα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιτείνουν στη νυν συγκυβέρνηση ότι, εφόσον ήταν γνωστή η ημερομηνία λήξης των μασκών, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θα έπρεπε να είχε βρει μια εναλλακτική λύση εγκαίρως. Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να είχε φροντίσει να διοχοτεύσει τις μάσκες σε ιατρεία, νοσοκομεία, δομές πρόνοιας ή εγκαταστάσεις για άτομα με αναπηρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρακτική της καύσης μασκών που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προτίθενται να ακολουθήσουν ή έχουν ήδη εν μέρει ακολουθήσει και δέκα γερμανικά κρατίδια, μεταξύ αυτών η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Βάδη Βυρτεμβέργη, η Έσση, η Κάτω Σαξονία.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και άλλα μέρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία από τον κορωνοϊό έχουν αρθεί εδώ και μήνες στη Γερμανία. Πρόσφατα ανεστάλη και η λειτουργία της προειδοποιητικής εφαρμογής Corona-Warn-App που έστελνε επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News