Κόσμος Κυριακή 6/08/2023, 15:30
ΚΟΣΜΟΣ

Τη βοήθεια της Interpol για τη σύλληψη πρώην αξιωματούχων για φερόμενη κλοπή 2,5 δισ. δολ. ζητά το Ιράκ

Τη βοήθεια της Interpol για τη σύλληψη πρώην αξιωματούχων για φερόμενη κλοπή 2,5 δισ. δολ. ζητά το Ιράκ

Το Ιράκ σχεδιάζει να ζητήσει από την Interpol να εκδώσει διεθνή εντάλματα για τη σύλληψη πρώην ανώτερων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ένας πρώην υπουργός Οικονομικών και ένας πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, για φερόμενη υπεξαίρεση άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Φορολογίας της χώρας.

Το σκάνδαλο επικεντρώνεται σε ύποπτες παράνομες αναλήψεις από την Επιτροπή μεταξύ 2021 και 2022, συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους -ένα εντυπωσιακό ποσό ακόμη και για μία χώρα που κατατάσσεται συχνά μεταξύ των πιο διεφθαρμένων στον κόσμο.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Ιράκ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ακεραιότητας δικαστής Haider Hanoun, ανακοίνωσε την Κυριακή την κίνηση να ζητήσει τις λεγόμενες κόκκινες ειδοποιήσεις της Interpol.

Ο Hanoun δήλωσε ότι η δικαιοσύνη θα ζητήσει επίσης την έκδοση ειδοποιήσεων για τον προσωπικό γραμματέα και έναν πολιτικό σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Mustafa al-Kadhimi.

Ο Kadhimi και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ali Allawi έχουν αμφότεροι αρνηθεί την εμπλοκή τους στη φερόμενη διαφθορά, η οποία ήρθε στο φως στα τέλη του περασμένου έτους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση.

Ο Allawi παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2022 επικαλούμενος πολιτική παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο και δωροδοκία. Έκτοτε δήλωσε ότι έλαβε μέτρα για να αποτρέψει την κλοπή στην Επιτροπή Φορολογίας, αλλά οι αποφάσεις του αγνοήθηκαν από άλλους υπαλλήλους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με τους άλλους υπαλλήλους για δηλώσεις.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Mohammed Shia al-Sudani έχει δηλώσει ότι μία από τις προτεραιότητές του είναι η καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διαφθοράς που διαπερνά το ιρακινό κράτος και έχει οδηγήσει στην κλοπή αμέτρητων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Hanoun, που διορίστηκε από τον Sudani, δήλωσε ότι το Ιράκ εργάζεται για την έκδοση ατόμων που εμπλέκονται στην κλοπή από διάφορα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, και κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «να παραδώσουν φυγάδες υπόπτους», αν και δεν τους κατονόμασε.

Ο Hanoun δήλωσε ότι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στη διαφθορά, για τους οποίους ζητάει κόκκινες ειδοποιήσεις, είχαν πάρει μερίδιο όχι λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια ιρακινά δηνάρια (77 εκατομμύρια δολάρια).

Περισσότεροι από 48 άνθρωποι ήταν συνολικά ύποπτοι για συμμετοχή, πρόσθεσε.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS