Κόσμος Κυριακή 23/07/2023, 21:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανικές εκλογές: Στροφή προς τα δεξιά δείχνουν οι κάλπες

Ισπανικές εκλογές: Στροφή προς τα δεξιά δείχνουν οι κάλπες

Έκλεισαν στην Ισπανία οι κάλπες των σημερινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών. 

Πριν τις εκλογές φαινόταν πως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) θα επικρατούσε, χωρίς όμως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία όμως θα μπορούσε να κατοχυρώσει σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (GAD3 – Mediaset, Sigma Dos – RTVE), το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο παρουσιάζεται να συγκεντρώνει 145 με 150 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ 112 με 118 έδρες, το υπερσυντηρητικό Vox του Σαντιάγο Αμπασκάλ 24 με 31 έδρες και το πρωτοεμφανιζόμενο σε εθνικές εκλογές αριστερό κόμμα Sumar της Γιολάντα Ντίαθ (το οποίο στηρίζουν και οι Podemos) 27 με 31 έδρες.

Συγκριτικά, στις προηγούμενες εκλογές τον Νοέμβριο του 2019, το Λαϊκό Κόμμα είχε λάβει 20,8% (και 89 έδρες), το PSOE 28% (και 120 έδρες), το Vox 15,1% (και 52 έδρες), οι Unidas Podemos 12,9% (και 35 έδρες) και οι Ciudadanos (που δεν πήραν μέρος στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα) 6,8% (και 10 έδρες).

Προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας η οποία δεν θα είναι μειοψηφική, απαιτούνται τουλάχιστον 176 έδρες και το ερώτημα είναι τώρα εάν αυτή η νέα κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση της δεξιάς υπό το PP (με τη συμμετοχή του Vox) ή μια της κεντροαριστεράς υπό το PSOE (με τη συμμετοχή του Sumar).

Εάν το Vox ενταχθεί στην κυβέρνηση, θα πρώτη φορά που η ακροδεξιά συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό στην Ισπανία έπειτα από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Ο Σάντσεθ είχε μάλιστα από την πλευρά του ποντάρει εκλογικά σε αυτήν την απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς με στόχο να συσπειρώσει υπέρ του τους ψηφοφόρους της αριστεράς και του κέντρου αλλά και ευρύτερα τους πιο μετριοπαθείς.    

oneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Δύει το άστρο του Πέδρο Σάντσεθ;

Εκλογές εν μέσω «ευρω-προεδρίας» για την Ισπανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News