Κόσμος Δευτέρα 26/06/2023, 19:53
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας, εφευρέτης της μπαταρίας λιθίου

Ο Τζον Γκούντιναφ έγινε το 2019 ο γηραιότερος άνθρωπος που απέσπασε βραβείο Νόμπελ. Η έρευνα του έθεσε τις βάσεις για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται παντού σήμερα.

Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας, εφευρέτης της μπαταρίας λιθίου

Ο Tζον Γκούντιναφ, ο επιστήμονας που μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2019 για τον ρόλο του στην ανάπτυξη της μπαταρίας λιθίου πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών.

Ο Γκούντιναφ μετά από συστηματική έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έδωσε το υλικό του θετικού ηλεκτροδίου που κατέστησε τις μπαταρίες λιθίου εμπορικά εφικτές. 

Οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να παρέχουν ενέργεια σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές στην επικοινωνία, την εργασία, την ακρόαση μουσικής και την αναζήτηση γνώσης, ενώ έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1991, οι μπαταρίες λιθίου έχουν φέρει επανάσταση στην καθημερινότητα, θέτοντας τις βάσεις για μια κοινωνία ασύρματη και απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα.

Ο επιστήμονας δεν απέκτησε πνευματικά δικαιώματα για την εργασία του, παρά μόνο τον μισθό του για έξι δεκαετίες ως επιστήμονας και καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Όπως αναφέρουν οι NYT «μοιραζόταν τις πατέντες με τους συναδέλφους του και δώριζε τις υποτροφίες που προέρχονταν από τα βραβεία του για έρευνα και υποτροφίες».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News