Κόσμος Σάββατο 3/06/2023, 08:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Paul Chow, πρώην CEO του HKEX, που προσέλκυσε εισηγμένες στην Κίνα, πέθανε σε ηλικία 76 ετών

Μεταξύ των δύο θητειών στο HKEX, ήταν διευθύνων σύμβουλος της HSBC Asset Management Hong Kong

Ο Paul Chow, πρώην CEO του HKEX, που προσέλκυσε εισηγμένες στην Κίνα, πέθανε σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Paul Chow, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd.

Ο Paul Chow πέθανε σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ως αιτία την ανεπάρκεια οργάνων.

Ο Chow επέβλεψε την πρώτη κινεζική επιχείρηση που εισήγαγε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ -την Tsingtao Brewery- το 1993. Οι εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας αποτελούν πλέον περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς της πόλης.

Ηγήθηκε του χρηματιστηρίου από το 1992 έως το 1997 και ξανά από το 2003 έως το 2010. Τα χρηματιστήρια μετοχών και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και οι οίκοι εκκαθάρισής τους συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν το HKEX το 2000. 

Μεταξύ των δύο θητειών στο HKEX, ήταν διευθύνων σύμβουλος της HSBC Asset Management Hong Kong. Μετά την αποχώρησή του από το χρηματιστήριο, έγινε πρόεδρος της Hong Kong Cyberport Management Co. και βοήθησε στην ανάπτυξη τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων μέχρι το 2016.

«Ήταν ένας γενναιόδωρος άνθρωπος με πάθος για κοινωνική προσφορά και έχει υπηρετήσει σε πολλά σχετικά επαγγελματικά και συμβουλευτικά όργανα, πανεπιστημιακά συμβούλια και ομάδες δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οικονομικός γραμματέας της πόλης Paul Chan. «Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News