Κόσμος Πέμπτη 25/05/2023, 10:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ρον ΝτεΣάντις: Θα πείσει ότι είναι μια «καλύτερη εκδοχή» του Τραμπ;

Ρον ΝτεΣάντις: Θα πείσει ότι είναι μια «καλύτερη εκδοχή» του Τραμπ;

Ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη αναμέτρηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρον ΝτεΣάντις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ.

Ο ΝτεΣάντις θεωρείται από πολλούς ως ο κυριότερος ανταγωνιστής του τέως πρόεδρου και παρουσιάζει τον εαυτό του ως εκφραστή του «τραμπικού» συντηρητισμού, χωρίς όμως να κουβαλάει το επιβαρυμένο παρελθόν του Τραμπ. 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ωστόσο, εισέρχεται σε μια κούρσα, στην οποία ο Τραμπ θεωρείται ακόμα το βασικό φαβορί αλλά και η κυρίαρχη δύναμη εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το δυνατό «χαρτί» του ΝτεΣάντις φαίνεται να είναι το πλούσιο ιστορικό των νομοθετικών επιτευγμάτων του που προωθούν τις συντηρητικές αξίες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις λιγοστές νίκες της κυβέρνησης Τραμπ (2016 – 2020) σε αυτό τον τομέα.

Ειδικότερα, ο ΝτεΣάντις έχει θεσπίσει μεταξύ άλλων στο παρελθόν νόμους που διευκολύνουν την οπλοκατοχή, τον περιορισμό της σχολικής εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου και την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις αμβλώσεις.

Υπέρμαχος της συντηρητικής κουλτούρας

Επιπλέον, ο 44χρονος ΝτεΣάντις εμφανίζεται πρόθυμος να εναντιωθεί σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θεωρεί ότι προωθούν μια φιλελεύθερη ατζέντα, κάτι που μαρτυρά την αντίληψή του πως τα «καυτά» ζητήματα της συντηρητικής κουλτούρας, ενδιαφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους συγκριτικά με τις πιο παραδοσιακές πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιπαράθεσή του με την Disney. Η εν λόγω νομική μάχη που διήρκεσε έναν χρόνο ξεκίνησε όταν η εταιρεία επέκρινε έναν νόμο της Φλόριντα που επέβαλλε περιορισμούς στη δυνατότητα των δασκάλων να μιλήσουν εντός των σχολικών αιθουσών για ζητήματα σεξουαλικότητας ή ταυτότητας φύλου, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και διαμαρτυρίες από υπαλλήλους της Disney. 

«Είναι ξεκάθαρα ο κύριος “Μάχομαι για την Κουλτούρα”», λέει για τον ΝτεΣάντις η Μάιρα Ανταμς, αρθρογράφος και ειδική σε θέματα πολιτικής στρατηγικής με έδρα τη Φλόριντα, η οποία εργάστηκε σε προεκλογικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικάνων το 2004 και το 2008. 

«Θεωρείτο πάντα συντηρητικός, αλλά αυτή ήταν μια επιλογή που έκανε διότι πίστευε ότι έτσι θα έπαιρνε με το μέρος του ψηφοφόρους του Τραμπ», εξηγεί η ίδια.

Ο ΝτεΣάντις στηρίζεται επίσης στο ιστορικό επιτυχιών του στις αναμετρήσεις του παρελθόντος για το Κογκρέσο και τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα.

«Πρέπει να απορρίψουμε αυτή την κουλτούρα της ήττας που έχει επηρεάσει την παράταξή μας τα τελευταία χρόνια», είπε ο ΝτεΣάντις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αϊόβα πριν από δύο εβδομάδες. «Δεν υπάρχει πια χρόνος για δικαιολογίες».

Η δήλωση αυτή θεωρείται νύξη στην ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020, με τον τέως πρόεδρο να έχει μάλιστα θεωρηθεί από πολλούς υπαίτιος για τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές το 2022.

Τα βήματα μέχρι τις εκλογές του 2024:

– Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλκανών θα ξεκινήσουν τις εκστρατείες τους και θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από τηλεοπτικά debate κατά τους επόμενους μήνες.

– Η αναμέτρηση ξεκινά τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

– Ο υποψήφιος που θα λάβει τη μεγαλύτερη στήριξη θα πάρει και επισήμως το χρίσμα στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το καλοκαίρι του 2024.

– Ο νικητής θα είναι ο αντίπαλος του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2024.

Φθίνουσα πορεία

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία για τον Ρον ΝτεΣάντις, προκύπτει – τουλάχιστον θεωρητικά – ότι είναι ένας δυνατός αντίπαλος για τον Τραμπ. Ομως οι προεκλογικές εκστρατείες δεν κρίνονται σε θεωρητικό επίπεδο. Λαμβάνουν χώρα μπροστά στους ψηφοφόρους και υπό το άγρυπνο και αυστηρό βλέμμα των μέσων ενημέρωσης. Και ενώ ο ΝτεΣάντις είχε πάρει μια σημαντική ώθηση από την εντυπωσιακή επανεκλογή του στις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο, φαίνεται πως τελευταία έχει πάρει μια φθίνουσα πορεία.

Οι δημοσκοπήσεις το 2022 έδειχναν το ΝτεΣάντις να συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό ή να προηγείται του Τραμπ. Πλέον όμως, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%  σε πολλές σφυγμομετρήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και ο ΝτεΣάντις έρχεται δεύτερος.

Τονίζεται μάλιστα ότι ακόμη και αν ο ΝτεΣάντις εξασφάλιζε όλους όσους δεν θέλουν να ψηφίσουν τον Τραμπ, θα ερχόταν και πάλι δεύτερος. Η πρόκληση, λοιπόν, για εκείνον αυτή τη στιγμή είναι να πείσει τους λιγότερο ένθερμους υποστηρικτές του τέως προέδρου ότι εκφράζει μια καλύτερη εκδοχή του «τραμπισμού».

«Σαν ένας Τραμπ χωρίς γοητεία»

Πολλοί είναι, ωστόσο, οι υποστηρικτές του Τραμπ που υποστηρίζουν ότι ο ΝτεΣάντις είναι πολύ ψυχρός και απρόσιτος σε ό,τι αφορά τη στάση του προς τον κόσμο.

«Είναι σαν ένας Τραμπ χωρίς τη γοητεία», δήλωσε στο Politico η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της πολιτικού Νίκι Χέιλι. 

Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τον ΝτεΣάντις, όμως, θα μπορούσαν να αλλάξουν, Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα βελτίωσης των συνθηκών για τον ίδιο, ενώ δεν αποκλείεται ο Τραμπ να υποχωρήσει κάτω από το βάρος των συσσωρευμένων νομικών ζητημάτων σε βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Τραμπ αντιμετωπίζουν τον ΝτεΣάντις ως την πιο σοβαρή απειλή για τον τέως πρόεδρο. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι ενώ ο ΝτεΣάντις υποστηρίζει σκληροπυρηνικές συντηρητικές πολιτικές που του έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη πολλών Ρεπουμπλικανών, κάποιες από τις θέσεις του – ιδιαίτερα πάνω στο ζήτημα των αμβλώσεων – θα μπορούσαν να βλάψουν την ικανότητά του να απευθυνθεί και σε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Αυτό, ωστόσο, είναι ένα πρόβλημα που θα τον απασχολήσει του χρόνου. Προς το παρόν, έχει αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσει κατά τους μήνες που ακολουθούν.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News