Κόσμος Πέμπτη 18/05/2023, 22:21
ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη το βασικό θέμα συζήτησης της κορυφαίας μυστικής συνάντησης της ελίτ

Τεχνητή νοημοσύνη το βασικό θέμα συζήτησης της κορυφαίας μυστικής συνάντησης της ελίτ

Ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, θα ενώσει τις δυνάμεις του με κορυφαία στελέχη από εταιρείες όπως Microsoft και Google αυτή την εβδομάδα σε μια μυστική συνάντηση της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο επικεφαλής του ChatGPT θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, τον επικεφαλής της DeepMind, Ντέμις Ασάμπις και τον πρώην CEO της Google, Έρικ Σκμιντ, στην ετήσια συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. 

Μαζί με τους τιτάνες της τεχνολογίας θα συμμετάσχουν πολιτικοί παράγοντες, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα για μια σειρά συζητήσεων που θα καλύπτουν τις διεθνείς σχέσεις, το εμπόριο, την ενέργεια και τα οικονομικά.

Συνολικά, περίπου 130 συμμετέχοντες από 23 χώρες πρόκειται να παρακολουθήσουν την ιδιωτική συνάντηση –  αριθμός αντίστοιχος με τα προηγούμενα χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο επικεφαλής της ΒΡ, Μπέρναρντ Λούνεϊ, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, ο επενδυτής Πήτερ Τιλ και αρκετοί πολιτικοί της Ε.Ε. θα πάρουν επίσης μέρος. 

Η τριήμερη εκδήλωση, από Πέμπτη έως Κυριακή, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, με μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και υπόκεινται στους κανόνες του Chatham House, πράγμα που σημαίνει ότι η ταυτότητα και η ιδιότητα των ομιλητών δεν πρέπει να αποκαλύπτονται.

Αυτό έχει πυροδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας, παρόμοιες με εκείνες που διατυπώνονται σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, από εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι συμμετέχοντες επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν μια «νέα παγκόσμια τάξη». Ωστόσο, οι διοργανωτές της εκδήλωσης λένε ότι η διακριτική φύση της είναι να επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία συζήτησης.

Ποιά είναι στην ατζέντα το 2023;

Τα βασικά θέματα προς συζήτηση στη φετινή συνάντηση δημοσιεύθηκαν από τους διοργανωτές της την Πέμπτη, δίνοντας μια εικόνα για τα πιο πιεστικά ζητήματα στις παγκόσμιες υποθέσεις:

-Τραπεζικό σύστημα
-Κίνα
-Ενεργειακή μετάβαση
-Ευρώπη
-Δημοσιονομικές προκλήσεις
-Ινδία
-Βιομηχανική πολιτική και εμπόριο
-ΝΑΤΟ
-Ρωσία
-Διακρατικές απειλές
-Ουκρανία
-Ηγεσία των ΗΠΑ

Οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα καθώς η ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, με τον Άλτμαν να κληθεί να καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για τις αυξανόμενες απειλές για την Κίνα έχουν γίνει πηγή συνεχούς συζήτησης μεταξύ των δυτικών ηγετών, με σημάδια διχασμού στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News