Κόσμος Κυριακή 14/05/2023, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Εκλογές – δημοψήφισμα για τον ρόλο του στρατού στην πολιτική

Οι αναλυτές αναμένουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο αντικατοπτρίζει την επιθυμία μεγάλου μέρος των Ταϊλανδών για αλλαγή, την ώρα που στη χώρα παρατηρείται υποχώρηση των βασικών ελευθεριών

Ταϊλάνδη: Εκλογές – δημοψήφισμα για τον ρόλο του στρατού στην πολιτική

Οι Ταϊλανδοί ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται μετά τις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις του 2020, με τη συντηρητική κυβέρνηση να εμφανίζεται να χάνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι αναλυτές αναμένουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο αντικατοπτρίζει την επιθυμία μεγάλου μέρος των Ταϊλανδών για αλλαγή, την ώρα που στη χώρα παρατηρείται υποχώρηση των βασικών ελευθεριών.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Pheu Thai, υπό την κόρη του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, την Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, ελπίζει να γυρίσει τη σελίδα σχεδόν μίας δεκαετίας κατά την οποία στην Ταϊλάνδη κυριαρχούσε ο στρατός ή οι σύμμαχοί του, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πραγιούτ Τσαν- ο- Τσα, 69 ετών.

Η Εκλογική Επιτροπή αναμένει η συμμετοχή να φτάσει το 80%, με τις κάλπες να κλείνουν στις 17:00 (13:00 ώρα Ελλάδα) και τα ανεπίσημα αποτελέσματα να αναμένονται περίπου στις 22:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον πρόεδρό της.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Pheu Thai και «Προχωράμε Μπροστά» θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι κάποιο από τα δύο θα καταφέρει να κυβερνήσει, λόγω των κανόνων που υιοθετήθηκαν στην Ταϊλάνδη από τον στρατό μετά το πραξικόπημά του το 2014, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να τον ευνοούν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News