Μετά από 21 χρόνια: Ποιος είναι ο άνδρας που μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν
Επί τουλάχιστον 20 χρόνια, στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας κυριαρχεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρώτα ως πρωθυπουργός και τώρα ως πρόεδρος. Παίρνοντας στήριξη από συντηρητικούς ψηφοφόρους εκτός των μεγάλων πόλεων, οι οποίοι βρίσκονταν επί μακρόν στο κοινωνικό περιθώριο, ο Ερντογάν σταμάτησε τον χρόνιο «στραγγαλισμό» της επιχειρηματικής ελίτ, η οποία -με συχνή παρέμβαση του στρατού- κρατούσε τα ηνία στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.
Στην πορεία όμως, όπως αναφέρει το GZERO, ο Ερντογάν έδειξε διάθεση ευτελισμού της δημοκρατίας στη χώρα, περιθωριοποιώντας και μερικές φορές βάζοντας στη φυλακή επικριτές και ανεξάρτητους δημοσιογράφους, ενώ διαμόρφωσε το πολιτικό και δικαστικό σύστημα της χώρας, ώστε να προστατεύσει την εξουσία του. Η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 ενίσχυσε μάλιστα το κίνητρο του Ερντογάν για αυστηρότερο έλεγχο της πολιτικής σκηνής.
Τώρα, έπειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην εξουσία, οι προεδρικές εκλογές αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τον Ερντογάν. Ο υψηλός πληθωρισμός, η υποβάθμιση της λίρας και τα σκάνδαλα που ανακύπτουν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, οι οποίοι άφησαν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια αστέγους, διακυβεύουν την επικράτησή του στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Και ίσως το σημαντικότερο είναι ότι η αντιπολίτευση είναι πολύ πιο ενωμένη σε σχέση με το παρελθόν.
Ποιος είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου;
Από το 2010 ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο δημιουργήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές έχει επίσημα τη στήριξη από πέντε επιπλέον κόμματα, τα οποία έχουν ελάχιστα κοινά πέρα από την επιθυμία τους να νικήσουν τον Ερντογάν.
Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο οποίος γεννήθηκε σε αστική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Κιλιτσντάρογλου κατάγεται από την Ανατολία, όπου μεγάλωσε σε φτωχική οικογένεια. Όπως αναφέρει το GZERO, δεν είναι καθόλου «φρέσκο» πρόσωπο στην πολιτική: είναι ένας 74χρονος πολιτικός με συμπεριφορά που παραπέμπει σε καθηγητή, ενώ όσο τολμηρός και απότομος είναι ο λόγος του Ερντογάν, τόσο προσεκτικός είναι του Κιλιτσντάρογλου.
Ωστόσο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας ήπιος τεχνοκράτης, ικανός να ενώσει τα δεξιά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θέλουν πολλοί Τούρκοι ψηφοφόροι. Σε αντίθεση με το «πυγμαχικό» πολιτικό στιλ του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να διοικήσει στην Τουρκία με συμβουλές και συμβιβασμούς. Τα εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να δείξουν οριακή διαφορά μεταξύ των δύο. Εάν γίνουν επαναληπτικές θα λάβουν χώρα στις 28 Μαΐου.
Παρά την πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν από το 2003, το CHP και οι σύμμαχοί του σημείωσαν πρόσφατα κάποιες νίκες. Ενδεικτικά, το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου επικράτησε το 2019 στις δημοτικές εκλογές σε πέντε από τις έξι μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Και εάν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου;
Εάν ο Κιλιτσντάρογλου νικήσει τον Ερντογάν, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην περίπλοκη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Με τον Ερντογάν, η χώρα έχει γίνει ο απρόβλεπτος παράγοντας του ΝΑΤΟ, ένας εταίρος που χρειάζεται συνεχή κατευνασμό προκειμένου να διατηρήσει την κοινή στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο αξιόπιστος εταίρος, ακόμη και εάν η ανάγκη για καλές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία τής προσφέρει τελικά τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας ως τιμωρία.
Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου έχει επίσης ζητήσει συμφιλίωση με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει σε έναν μεγάλο αριθμό από τους σχεδόν 4 εκατ. Σύριους πρόσφυγες που ζουν τώρα στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό θα εξελιχθεί ταχέως σε μια σημαντική και περίπλοκη ιστορία, η οποία θα μπορούσε να αναβιώσει τη βία στη Συρία και να δυσκολέψει τη στόχευση των ΗΠΑ εναντίον του ISIS.
Τελικά, σχολιάζει το GZERO, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να ποντάρει κανείς εναντίον του Ερντογάν, αλλά η κοινωνική αγανάκτηση με την οικονομία και η αυξανόμενη ζήτηση για αλλαγή θα προσδώσουν μεγάλο ενδιαφέρον στον εκλογικό αγώνα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO
Διαβάστε επίσης:
Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές;
Τουρκία: Τι θα σήμαινε για την οικονομία η ήττα του Ερντογάν
Γερμανικός Τύπος: Ήρθε η ώρα για πολιτική αλλαγή στην Τουρκία;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News