Κόσμος Τετάρτη 26/04/2023, 21:24
ΚΟΣΜΟΣ

Plötner, Σύμβουλος Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δυνατή και να στηρίζεται στα δικά της πόδια

Plötner, Σύμβουλος Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δυνατή και να στηρίζεται στα δικά της πόδια

Τη θετική του εκτίμηση για το γεγονός ότι οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και Κύπρο διεξάγονται σε κοντινά χρονικά διαστήματα εξέφρασε ο Jens Plötner, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας του Γερμανού Καγκελάριου σε συζήτηση με τον διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξη Παπαχελά στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Είναι καλή είδηση ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία γίνονται κοντά. Μέχρι τώρα, και παρά την προεκλογική διαδικασία, δεν βλέπουμε να αυξάνεται η αστάθεια στην περιοχή, αντίθετα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα. Είναι, επίσης, ευτυχής σύμπτωση ότι έχουν συγχρονιστεί οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και Κύπρο. Άρα στα τέλη του έτους θα έχουμε νέες κυβερνήσεις και στις τρεις χώρες και αυτό είναι μία καλή κατάσταση για να υπάρξει θετική ώθηση στην περιοχή».

Ο Jens Plötner αναφέρθηκε στις διαδικασίες για να αναπτύξει η Ευρώπη τη δική της κοινή άμυνα και συντονισμένες υπηρεσίες πληροφοριών όπως στις ΗΠΑ.

«Αν είναι να συγκριθούμε με τις ΗΠΑ, είμαστε πολύ μακριά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε, αντίθετα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και πρέπει να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δυνατή και να στηρίζεται στα δικά της πόδια τόνισε.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο για κοινές στρατιωτικές προμήθειες, ο  Jens Plötner απάντησε: «Είναι μια συνεχής διαδικασία, η κρίση της Ουκρανίας είναι καταλύτης. Για παράδειγμα πήραμε απόφαση για κοινές προμήθειες πυρομαχικών για την Ουκρανία, κάτι που δεν εχει ξαναγίνει. Άρα βλέπουμε ότι η Ευρώπη προχωράει. H κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής δέχθηκε να παραδώσει η ΕΕ θανατηφόρο εξοπλισμό – κάτι που για πολύ καιρό ήταν απαγορευμένο. Τώρα, όμως έχει γίνει πολλές φορές.»

Όπως εκτίμησε ο Jens Plötner, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει στη Γερμανία περίπου 15 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, ωστόσο το 70% των πολιτών εγκρίνει αυτή την πολιτική. Ερωτώμενος για το αν ο Olaf Scholz ζητά από την A. Merkel τη γνώμη της για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, ο Jens Plötner απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο Scholz δεν είναι άτομο που πιστεύει ότι είναι ανόητο να επωφεληθεί από την εμπειρία κάποιου άλλου».

Ο Jens Plötner υπερασπίστηκε την γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία και αναφερόμενος στην κατάσταση του πολέμου είπε: «Σε σφαιρικό επίπεδο, το μάθημα είναι ότι η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε ο Putin. Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας των Ουκρανών και όλων ημών που τους στηρίζουμε».

Αναφερόμενος στις ευρύτερες γεωπολιτικές συγκρούσεις, ο Jens Plötner εκτίμησε ότι οδεύουμε σε έναν κόσμο με πολλούς πόλους, με την Κίνα να «έχει μπει στο παιχνίδι», την Ινδία, τις χώρες του Κόλπου και την Ινδονησία να διεκδικούν επίσης ρόλο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News