Κόσμος Σάββατο 22/04/2023, 22:59
ΚΟΣΜΟΣ

Την απαγόρευση διέλευσης πολλών αγαθών μέσω Ρωσίας θα προτείνει η ΕΕ στη νέα δέσμη μέτρων που ετοιμάζει

Την απαγόρευση διέλευσης πολλών αγαθών μέσω Ρωσίας θα προτείνει η ΕΕ στη νέα δέσμη μέτρων που ετοιμάζει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση της διέλευσης πολλών αγαθών μέσω της Ρωσίας, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να σφίξει τον κλοιό για την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το περασμένο έτος.

Η απαγόρευση διαμετακόμισης θα επεκταθεί σε πολλά τεχνολογικά και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων οχημάτων, αλλά δεν θα απαγορευτεί σε όλα τα είδη να ταξιδεύουν μέσω της Ρωσίας καθ’ οδόν προς τρίτες χώρες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.

Η απαγόρευση θα αποτελεί μέρος μιας νέας δέσμης κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Μόσχα έχει καταφέρει να παρακάμψει τους περιορισμούς σε αρκετές κατηγορίες (κυρίως τεχνολογίας) που υπόκεινται σε κυρώσεις. Εμπορικά στοιχεία που είχε αναφέρει προηγουμένως το Bloomberg δείχνουν ότι προηγμένα τσιπ και ολοκληρωμένα κυκλώματα που κατασκευάζονται στην ΕΕ και σε άλλα συμμαχικά κράτη αποστέλλονται στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν. 

Άλλες αναφορές αποκάλυψαν ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Εσθονίας, είδαν αύξηση του εμπορίου με χώρες της κεντρικής Ασίας και ότι τα εν λόγω αγαθά συχνά διέρχονταν μέσω της Ρωσίας. Ορισμένα από τα είδη παραμένουν στη Ρωσία ή επανεξάγονται από τις τρίτες χώρες στη Ρωσία, λένε οι αναφορές.

Η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία είχαν πιέσει την ΕΕ να εισαγάγει απαγόρευση της διαμετακόμισης μέσω της Ρωσίας για αγαθά και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις στρατιωτικές, αεροπορικές και διαστημικές βιομηχανίες της Ρωσίας, καθώς και για είδη που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας της Μόσχας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Η νέα δέσμη προτεινόμενων κυρώσεων, η οποία θα είναι η 11η της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, θα μπορούσε επίσης να στοχεύει δεξαμενόπλοια και πλοία που δεν ενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησης που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κινήσεών τους, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η κύρια εστίαση της δέσμης μέτρων που καταρτίζει ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα είναι να κλείσει τα παραθυράκια και να αντιμετωπίσει την καταστρατήγηση των υφιστάμενων περιορισμών, μεταξύ άλλων από εταιρείες σε τρίτες χώρες.

Η δέσμη μέτρων είναι απίθανο να στοχεύσει τη Rosatom, τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, είπαν οι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία λόγω του ρόλου της στην κατάληψη του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας και της φερόμενης συνενοχής στην απαγωγή προσωπικού που εργαζόταν εκεί. Πάρα πολλά κράτη μέλη παραμένουν αντίθετα στην επιβολή κυρώσεων στον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας, δήλωσαν οι ίδιοι.

Η δέσμη μέτρων αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει περίπου 30 νέες καταχωρίσεις καθώς και περαιτέρω περιορισμούς σε αρκετές επιχειρήσεις και οντότητες, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Οι προτάσεις χρειάζονται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να υιοθετηθούν και θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν παρουσιαστούν επίσημα στους διπλωματικούς απεσταλμένους ή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη συμφωνία του πακέτου.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H Μόσχα χρησιμοποιεί «παραθυράκια» για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις – Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε ΕΕ

Max Bergmann (CSIS) στο MR: Η Ρωσία θέλει πόλεμο για πάντα στην Ουκρανία

Κρεμλίνο: Χαρακτηρίζει παράλογες τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News