Κόσμος Σάββατο 22/04/2023, 22:25
ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο έρευνας για φερόμενη συμμετοχή σε προσπάθεια φοροδιαφυγής η Sotheby’s

Η Sotheby's φέρεται να βοήθησε πλούσιους πελάτες της να αποφύγουν τον φόρο πωλήσεων, λέει εισαγγελέας της Νέας Υόρκης

Στο στόχαστρο έρευνας για φερόμενη συμμετοχή σε προσπάθεια φοροδιαφυγής η Sotheby’s

Μια φερόμενη προσπάθεια του οίκου Sotheby’s να βοηθήσει πλούσιους συλλέκτες έργων τέχνης να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο επί των πωλήσεων για τις αγορές που έκαναν για τα σπίτια τους ήταν «πολύ πιο εκτεταμένη και σοβαρή από ό,τι είχε γίνει γνωστό», δήλωσε γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Η μήνυση της πολιτείας το 2020 εναντίον της Sotheby’s για την υποτιθέμενη βοήθεια που προσέφερε σε ένα πλούσιο στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας να χρησιμοποιήσει ένα ψεύτικο πιστοποιητικό μεταπώλησης για να αποφύγει τους φόρους έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει επτά επιπλέον συλλέκτες και πολυάριθμους υπαλλήλους της Sotheby’s από όλο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού τμήματος της, δήλωσε την Παρασκευή η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James σε μια αναφορά της στο Μανχάταν.

Έγγραφα που παραδόθηκαν πρόσφατα στους κρατικούς ερευνητές κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας αποκάλυψαν ότι η φερόμενη φοροδιαφυγή από το στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ανέφερε η James.

Η ίδια ζητά την άδεια του δικαστηρίου για την πραγματοποίηση περισσότερων από είκοσι ακόμη καταθέσεων ατόμων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη πρακτική, μεταξύ των οποίων ένας ιδιοκτήτης γκαλερί τέχνης στο Μιζούρι, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε παράνομα πιστοποιητικά μεταπώλησης για να αγοράσει κοσμήματα χωρίς να πληρώσει φόρο από τον οίκο Sotheby’s για τη σύζυγό του, και ένας σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος χρησιμοποίησε την πρακτική αυτή για να αποφύγει τη φορολόγηση των κοσμημάτων και μιας τσάντας που αγόρασε από τον οίκο Sotheby’s για δώρα για την Ημέρα της Μητέρας. Η James επιδιώκει επίσης να κληθούν να καταθέσουν οι υπάλληλοι του Sotheby’s που υπέγραψαν τα έγγραφα.

Κανένας από τους πελάτες δεν κατονομάζεται στη δικογραφία και κανένας δεν κατονομάζεται ως κατηγορούμενος στην αγωγή. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ομάδα της James εξακολουθεί να προσπαθεί να εντοπίσει τον υπάλληλο του Sotheby’s που συμπλήρωσε τη γραμμή της επαγγελματικής περιγραφής σε ένα πιστοποιητικό μεταπώλησης ώστε να αναφέρει ψευδώς: «Ασχολούμαι με την εμπορία έργων τέχνης και κυρίως πουλάω έργα τέχνης».

Ούτε το γραφείο Τύπου της Sotheby’s ούτε ο δικηγόρος της εταιρείας απάντησαν αμέσως σε μηνύματα που ζητούσαν σχόλια για το Σαββατοκύριακο. Η Sotheby’s έχει προηγουμένως αρνηθεί την ύπαρξη αδικημάτων στο θέμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News