Κόσμος Παρασκευή 14/04/2023, 13:01
ΚΟΣΜΟΣ

Die Zeit: «Βαριά ασθενής» η τουρκική κοινωνία εδώ και δεκαετίες

Die Zeit: «Βαριά ασθενής» η τουρκική κοινωνία εδώ και δεκαετίες

Ενόψει των τουρκικών εκλογών, η εφημερίδα Die Zeit ασκεί μία ευρύτερη κριτική στις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία. Παρομοιάζοντας τον μέσο Τούρκο με έναν βαριά ασθενή, το γερμανικό μέσο αναφέρει ότι «αυτό που χρειάζεται η τουρκική κοινωνία μετά από 20 χρόνια σε μια ψευτο-δημοκρατία με ισλαμιστική χροιά, θα ήταν ένα εμβόλιο. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και οι άνθρωποι στην Τουρκία υποφέρουν από πυρετό εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. […] Το πρόβλημα δεν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι το αποτέλεσμα και η ενσάρκωση μιας ασθένειας που μαίνεται εδώ και έναν αιώνα και της οποίας τα αίτια είναι βαθιά ριζωμένα στο παρελθόν. Η τουρκική κοινωνία είναι θανάσιμα άρρωστη. Επί εκατό χρόνια, οι άνθρωποι υφίστανται διακρίσεις, διώκονται, βιάζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται».

Η Zeit σχολιάζει πως «η συμμαχία των έξι κομμάτων που αντιτίθενται τώρα στον Ερντογάν δημιουργεί την ελπίδα ότι πολλές χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν επιτέλους, γεγονός που θα αποτελούσε ήδη μια επιτυχία. Ταυτοχρόνως, όμως, η συμμαχία αποτελεί και αιτία ανησυχίας. Είναι γεμάτη ρατσιστές, εθνικιστές, φασίστες και ισλαμιστές, τόσο χαμένους στην οπτική τους για τον κόσμο, που δεν θα έβρισκαν θέση ούτε στη γερμανική ακροδεξιά. Λίγοι αφελείς και φωνακλάδες νομίζουν ότι μπορούν να διορθώσουν όλα τα λάθη, μόλις ανατρέψουν τον πρόεδρο. Ακόμα πιστεύουν στο ψευδές όνειρο των παππούδων τους, για τη σωτηρία του ενωμένου έθνους, που σημάδεψε τον 19ο αιώνα. Λόγω αυτών, η Συμμαχία δεν έχει το παραμικρό συμφέρον στο να θεραπεύσει την τουρκική ασθένεια.

[…] Τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί. Ο Τούρκος ασθενής είναι τόσο άρρωστος από οργή και θλίψη, τόσο βαριά πληγωμένος, που θα δεχτεί κάθε μέσο που υπόσχεται θεραπεία. Κρατιέται από κάθε τι που μπορεί να αρπάξει και βλέπει σωτήρες εκεί που υπάρχουν τσαρλατάνοι και εκεί που κρύβονται καιροσκόποι», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News