Κόσμος Πέμπτη 13/04/2023, 20:49
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας Αιγύπτου: Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις και η Λιβύη

Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας Αιγύπτου: Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις και η Λιβύη

Η Άγκυρα και το Κάιρο θα συνεργαστούν στενότερα όσον αφορά τη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην προσέγγιση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Τα σχόλια του Cavusoglu έρχονται καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των δεσμών μετά από μια δεκαετία αντιπαράθεσης, αφού διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς τους μετά την ανατροπή του τότε προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της Άγκυρας Mohamed Mursi.

Ο Cavusoglu επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry είχε έρθει προηγουμένως στην Τουρκία για να δείξει αλληλεγγύη μετά τους τεράστιους σεισμούς του Φεβρουαρίου στους οποίους σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50.000 σε Τουρκία και Συρία.

Στις διαφορές των δύο χωρών ήταν και η σύγκρουση στη Λιβύη.

«Θα συνεργαστούμε στενότερα όσον αφορά τη Λιβύη από εδώ και στο εξής. Στη συνάντησή μας σήμερα, είδαμε ότι οι απόψεις μας δεν είναι ουσιαστικά πολύ διαφορετικές, αλλά ότι σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένα σημεία», δήλωσε ο Cavusoglu κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Οι δύο χώρες θα εργαστούν πάνω σε έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη και μπορούν να συνεργαστούν για την εκπαίδευση και την ενίσχυση ενός κοινού στρατού μεταξύ των δυνάμεων στα ανατολικά και τα δυτικά της Λιβύης, είπε.

«Μοιραζόμαστε την κοινή επιθυμία με την Τουρκία να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη», δήλωσε ο Shoukry.

Η Λιβύη δεν έχει γνωρίσει μεγάλη ειρήνη μετά την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ το 2011 και στη συνέχεια το 2014 διχάστηκε μεταξύ των αντίπαλων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων, ενώ η τελευταία μεγάλη αντιπαράθεση έληξε το 2020 με κατάπαυση του πυρός.

Η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης, ωστόσο, έχει κολλήσει από την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών του Δεκεμβρίου 2021 λόγω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητας των κυριότερων υποψηφίων.

Η τελευταία μεγάλη διεθνής προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, μέσω ενός πολιτικού φόρουμ το 2020, οδήγησε στον σχηματισμό της σημερινής προσωρινής κυβέρνησης και στον οδικό χάρτη για τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.

Ο Cavusoglu και ο Shoukry δήλωσαν επίσης ότι οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών και τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών τους.

«Συμφωνήσαμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να αυξήσουμε το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία και να προετοιμάσουμε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο προέδρων», δήλωσε ο Shoukry.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News