Κόσμος Κυριακή 12/03/2023, 18:13
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο συνταξιοδοτικό σχέδιο του Μακρόν

Γαλλία: Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο συνταξιοδοτικό σχέδιο του Μακρόν

Τα γαλλικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι η άνω βουλή του κοινοβουλίου ενέκρινε το κείμενο το Σάββατο, δήλωσε την Κυριακή ο ηγέτης ενός από τα κυριότερα συνδικάτα.

Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας CFDT, προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση Μακρόν να μην πιέσει το κοινοβούλιο προωθώντας το κείμενο χωρίς την ψήφο των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως 49:3 από το σχετικό άρθρο του γαλλικού συντάγματος.

«Δεδομένης της κινητοποίησης του πληθυσμού, του επιπέδου της αντίθεσης στο σχέδιο δεν μπορείτε να καταφύγετε σε ένα δημοκρατικό κενό χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία 49:3», δήλωσε στην τηλεόραση BFM.

«Κατά τη γνώμη μου, (η χρήση του 49:3) θα ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς κινδυνεύει να δημιουργήσει μεγάλο βαθμό πικρίας», πρόσθεσε ο Berger.

Τώρα που η Γερουσία ψήφισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, της οποίας το βασικό μέτρο είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, θα εξεταστεί από κοινή επιτροπή νομοθετών της κάτω και της άνω βουλής, πιθανότατα την Τετάρτη.

Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε όγδοο γύρο πανεθνικών διαδηλώσεων εκείνη την ημέρα για να συνεχίσουν την πίεση στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Εάν η επιτροπή συμφωνήσει σε ένα κείμενο, και τα δύο σώματα θα προβούν σε τελική ψηφοφορία, πιθανότατα την Πέμπτη, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας φαίνεται ακόμη αβέβαιο στην κάτω βουλή, όπου το κόμμα του Μακρόν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Χρειάζεται την υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος Les Republicains στην Εθνοσυνέλευση. Αλλά ορισμένοι από αυτούς έχουν δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνουν το κείμενο και υπάρχουν ρωγμές ακόμη και στο προεδρικό στρατόπεδο, με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος του Μακρόν Μπάρμπαρα Πομπίλι να αντιτίθεται.

Παρόλο που η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στη διαδικασία 49:3 για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση, ίσως να μην έχει άλλη επιλογή αν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην έχει αρκετές ψήφους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Η Γερουσία υιοθέτησε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Μακρόν: Προσελκύει ξένους επενδυτές, αλλά η δημοτικότητά του πέφτει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News