Κόσμος Πέμπτη 2/03/2023, 20:16
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι περισσότερο εφευρέτης από τη γάτα σας

Βρετανία: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι περισσότερο εφευρέτης από τη γάτα σας

Αν μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χαρακτηριστεί ως εφευρέτης για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κατοικίδια ζώα όπως οι γάτες θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι, δήλωσε ένας δικηγόρος πατεντών του Ηνωμένου Βασιλείου στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να είναι εφευρέτες σύμφωνα με τον νόμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασίσει αν μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χαρακτηριστεί ως εφευρέτης και σε ποιον μπορεί να ανήκει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο ιδρυτής της Imagination Engines Inc., Stephen Thaler, αμφισβήτησε την απόρριψη των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του που κατονομάζουν τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης του ως εφευρέτη για ένα περιέκτη ποτού και ένα φως που αναβοσβήνει.

Η υπόθεση συγκαταλέγεται στον αυξανόμενο αριθμό διαφορών πνευματικής ιδιοκτησίας που προκύπτουν από δημιουργίες λογισμικών ΤΝ. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις τεχνολογίες ΤΝ, οι οποίες έχουν γίνει ένα καυτό θέμα ειδικά μετά την εμφάνιση μηχανών, όπως το ChatGPT.

Το να επιτραπεί σε μια μηχανή AI να κατονομάζεται ως εφευρέτης μπορεί να ανοίξει πόρτες σε «απλά γελοίες διεκδικήσεις», δήλωσε ο Stuart Baran, δικηγόρος του γραφείου ευρεσιτεχνίας.

Σε περίπτωση που οι δικαστές αποφανθούν υπέρ του Thaler, οι εφευρέτες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον «γάτο μου Felix» ή «κοσμικές δυνάμεις», είπε.

Ο Thaler προσπάθησε να κατοχυρώσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατονομάζει το σύστημά του, DABUS, ως εφευρέτη σε διάφορες χώρες, αλλά είχε επιτυχία μόνο στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Ο Thaler δεν έκανε κανένα σχόλιο για το ρεπορτάζ. 

Η «πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύει τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως σημαντικό αντικίνητρο για την καινοτομία», ανέφεραν οι δικηγόροι του Thaler στα δικαστικά έγγραφα. 

Η αλλαγή του νόμου μπορεί να γίνει μόνο μετά από διεθνείς διαβουλεύσεις και μέσω του κοινοβουλίου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδιότυπη κατάσταση αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη να είναι εφευρέτης και άλλες χώρες όχι, δήλωσε ο Baran κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News