Κόσμος Τρίτη 5/01/2021, 10:40
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Κλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Στην κατάληψη ενός τάνκερ με σημαία Ν. Κορέας προχώρησε η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, καθώς οι εντάσεις με τις ΗΠΑ κλιμακώνονται, στις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.  Χθες, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι άρχισε εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, δηλαδή πολύ υψηλότερο από το όριο που προβλέπει η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της.

Τα ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν φωτογραφίες που δείχνουν ταχύπλοα της Επαναστατικής Φρουράς να συνοδεύουν το τάνκερ MT Hankuk Chemi, το οποίο κρατείται στο λιμάνι της πόλης Μπαντάρ Αμπάς. Το πλήρωμα του πλοίου, με εθνικότητες Ν. Κορέας, Ινδονησίας, Βιετνάμ και Μιανμάρ, έχει συλληφθεί. Επισήμως, κατηγορούνται ότι προκάλεσαν περιβαλλοντική και χημική μόλυνση στον Περσικό Κόλπο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ν. Κορέας απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και δήλωσε ότι δυνάμεις της χώρας που εδρεύουν στα στενά του  Ορμούζ έχουν σταλεί στην περιοχή.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να κρατήσει ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αντιστρέφοντας προηγούμενη απόφαση για την αποχώρησή του από την περιοχή.

Το περιστατικό σημειώνεται πριν από προγραμματισμένη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ν. Κορέας στην Τεχεράνη και σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, το Ιράν άρχισε και πάλι να εμπλουτίζει ουράνιο στο 20%, σε μία σημαντική παραβίαση της συμφωνίας του 2015, καθώς η κίνηση αυτή ουσιαστικά μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει σε επίπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όπλα.

Η Τεχεράνη είχε ειδοποιήσει τον ΟΗΕ από την περασμένη εβδομάδα για την κίνησή του αυτή, η οποία συμπεριελήφθη σε νόμο του περασμένου μήνα, ως απάντηση στη θανάτωση του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας, την ευθύνη για την οποία οι Ιρανοί επιρρίπτουν στο Ισραήλ.

Το Ιράν είναι οργισμένο απέναντι στη Ν. Κορέα, η οποία εδώ και μήνες αρνείται να απελευθερώσει δισεκατομμύρια δολάρια από πετρελαϊκά έσοδα, τα οποία η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι χρειάζεται για να αγοράσει φάρμακα και εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα του Ιράν κατηγόρησε τη Ν. Κορέα ότι δεν επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα και φάρμακα, κάτι που επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, από τις αμερικανικές κυρώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian, CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS