Video Παρασκευή 8/01/2021, 12:02
VIDEO

Επιτροπή Πισσαρίδη στο MR: «Μάχη» με τα συμφέροντα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο καθηγητής στο LSE Δημήτρης Βαγιανός ξετυλίγει στο «MR» τη στρατηγική της Επιτροπής Πισσαρίδη
epitropi-pissaridi-sto-mr-machi-me-ta-symferonta-se-dimosio-kai-idiotiko-tomea-11057

Αν προσθέσει κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στο ασφαλιστικό της, μειώσει τους φόρους σε ποσοστό άνω του 20% και απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις επενδύσεις μέσα σε 3 χρόνια και να μειώσει την ανεργία στο 6% μέχρι το 2030. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς στο «Money Review» ο καθηγητής στο London School of Economics Δημήτρης Βαγιανός, βασικό μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που εκπόνησε την πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, προειδοποιεί: Οι αλλαγές στο DNA της δημόσιας διοίκησης και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά θα προκαλέσουν τις ισχυρότερες αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη.

Είπε στο MR: 

  • Πορεία του ΑΕΠ: Η Ελλάδα είναι σε θέση να πετύχει ετήσια ανάπτυξη στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια: 1% από την αύξηση της απασχόλησης – 1% από την αύξηση της παραγωγικότητας – 1,5% από την αύξηση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ανά εργαζόμενο.

 

  • Επενδύσεις: Με ώθηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους, μπορούν από 9,5% στο 17,5% του ΑΕΠ μέσα σε 3 χρόνια. Μισές δημόσιες, μισές ιδιωτικές.

 

  • Τουρισμός: Θα ανακάμψει σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που βρισκόταν πριν από την πανδημία. Η πλήρης επάνοδος θα είναι σταδιακή.

 

  • Παραγωγική διάρθρωση: Η μεταποίηση «μπροστάρης» στην αύξηση του ΑΕΠ, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Κρύβονται ευκαιρίες στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και στην αιολική ενέργεια.

 

  • Φόροι και εισφορές: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και φοροελαφρύνσεις άνω του 20%, ιδίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

 

  • Πολιτικό κόστος: Συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη αλλά και τον ανταγωνισμό στην αγορά, όπου υπάρχουν λίγα αλλά ισχυρά συμφέροντα 

 

  • Χρηματοδότηση: Απαραίτητη η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς με καλύτερη διακυβέρνηση και εποπτεία. Ειδάλλως, θα παραμείνουν μικρές οι ελληνικές επιχειρήσεις.

 

  • Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Επιτροπή Πισσαρίδη έκανε μια πρόταση, όμως η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες να φέρουν τις πολιτικές στα μέτρα της Ελλάδας και να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες.