Start Ups Σάββατο 7/05/2022, 19:58
START UPS

Οι ελληνικές startups που αλλάζουν τη φαρμακευτική βιομηχανία με τεχνητή νοημοσύνη

Η πρόοδος της τεχνολογίας συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαγνώσεων, αλλά και των υπό ανάπτυξη θεραπειών

Οι ελληνικές startups που αλλάζουν τη φαρμακευτική βιομηχανία με τεχνητή νοημοσύνη

Τα τελευταία χρόνια, τα big data και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές στη φαρμακευτική βιομηχανία, οδηγώντας την – όπως και πολλούς άλλους κλάδους – στον δρόμο της καινοτομίας. Πλέον, με τη βοήθεια των τεχνολογιών AI, οι επιχειρήσεις του χώρου μπορούν να μετασχηματιστούν με πολλούς τρόπους και σε πολλούς τομείς: από το πώς αναπτύσσονται τα φάρμακα έως τον τρόπο πραγματοποίησης μίας διάγνωσης. Το αποτέλεσμα είναι μία άνευ προηγουμένου βελτίωση για τις επιχειρήσεις, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής, όσο και των επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και στη μείωση κόστους και αύξηση αποτελσματικότητας στη δημιουργία νέων προιόντων.

Πού εφαρμόζεται η τεχνητή νοημοσύνη 

Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο στη μελέτη και την ανίχνευση των συμπτωμάτων του ιού, όσο στις προσπάθειες ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών. Αυτή τη στιγμή, οι κυριότερες χρήσεις τους στον χώρο της φαρμακευτικής είναι οι παρακάτω:

  • Αναγνώριση και διάγνωση νόσου
    Από την ανίχνευση όγκων και ιών, όπως ο COVID-19, μέχρι παθήσεις των ματιών, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, οι αλγόριθμοι εξετάζουν τεράστιους όγκους δεδομένων και φωτογραφιών ανιχνεύοντας ομοιότητες και μοτίβα.
  • Ψηφιακή θεραπευτική και εξατομικευμένη θεραπεία
    Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην παροχή προσωποποιημένης αντιμετώπισης, παρέχοντας έγκαιρη εικόνα της εκάστοτε πάθησης.
  • Ανάπτυξη και παρασκευή φαρμάκων
    Οι τεχνολογίες βοηθούν στον αρχικό έλεγχο των φαρμακευτικών ενώσεων σχετικά με το προβλεπόμενο ποσοστό επιτυχίας, με βάση βιολογικούς παράγοντες.
  • Προγνωστική πρόβλεψη
    Οι τεχνολογίες της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης εφαρμόζονται επίσης για την παρακολούθηση και τη πρόβλεψη επιδημικών εστιών ή εποχικών ασθενειών παγκοσμίως, όπως είδαμε στην περίπτωση του COVID-19.
  • Κλινικές δοκιμές
    Μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του κατάλληλου υποψηφίου για κλινική δοκιμή, με βάση το ιστορικό και τις συνθήκες της νόσου, καθώς και επιπρόσθετα χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές startups που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στις βιοεπιστήμες

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, είναι αρκετές. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους, μάλιστα, και αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται ειδικότερα στον κλάδο της φαρμακευτικής και στις επιστήμες υγείας/ζωής.

Μία από αυτές είναι η Advantis, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της απεικονιστικής ιατρικής και, συγκεκριμένα, στο πεδίο ανάπτυξης ιατρικού λογισμικού. Έχει αναπτύξει το Brainance MD, ένα νευροαπεικονιστικό λογισμικό βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, με κύριο αντικείμενο την απεικόνιση και επεξεργασία μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου. 

Άλλη μία εταιρεία, η DeepMed IO αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αυξήσει την ακρίβεια και την ταχύτητα των διαγνωστικών διαδικασιών και να παρέχει εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για τους ασθενείς, παρατείνοντας έτσι το προσδόκιμο και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Αντίστοιχα, η LANGaware είναι μία startup που παρέχει μία τεχνολογική λύση, βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανίχνευση νευροεκφυλιστικών και ψυχιατρικών ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τέλος, η Intelligencia χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας στην ανάπτυξη φαρμάκων. Συγκεκριμένα, στοχεύει να αναστρέψει τη φθίνουσα παραγωγικότητα της έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης εφαρμόζονται σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν η επικινδυνότητα, το κόστος και οι χρόνοι ανάπτυξης, και άρα να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας μιας θεραπείας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν διαρκώς καινοτόμες λύσεις που θα βοηθήσουν τον κλάδο, είτε πραγματοποιώντας συνέργειες με startups, είτε ιδρύοντας κέντρα καινοτομίας, είτε και ενισχύοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω διαγωνσιμών και βραβείων, όπως το πρόσφατο πρόγραμμα Start4Health που ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στην Ελλάδα. 

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης:

Docandu: Ιατρική συμβουλή σε 20 λεπτά μέσα στο φαρμακείο

Reuters: Απογειώνεται το οικοσύστημα των ελληνικών startups

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News