Start Ups Τετάρτη 9/02/2022, 14:55
START UPS

Reuters: Απογειώνεται το οικοσύστημα των ελληνικών startups

Reuters: Απογειώνεται το οικοσύστημα των ελληνικών startups

Έπειτα από πολυετή περίοδο κατά την οποία Ελλάδα ήταν σχεδόν τόσο γνωστή για τα οικονομικά της προβλήματα όσο και για τις παραλίες της, τα πρόσφατα επιχειρηματικά deal ανέδειξαν ένα μικρό αλλά δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκε μετά την κρίση, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.

Η εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου της Viva Wallet από την JP Morgan τον περασμένο μήνα αποτίμησε την εταιρεία σε πάνω από 2 δισ. δολάρια, προσφέροντας στην Ελλάδα τον πρώτο της τεχνολογικό «μονόκερο» μετά από μια σταθερή ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία επτά χρόνια.

Έπειτα από τη συμφωνία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα και η εξαγορά της ελληνικής Accusonus, μια startup την οποία ίδρυσε ζευγάρι μηχανικών και ερασιτεχνών μουσικών, το λογισμικό ήχου της οποίας χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan και η Shakira.

Η χρηματοδότηση σε τεχνολογικές startups με έδρα την Ελλάδα εκτινάχθηκε σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Marathon Venture Capital, σε υπερδιπλάσιο ποσό από το 2020 και σχεδόν δεκαπλάσιο από το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και το ενδεχόμενο ενός χαοτικού Grexit, σημειώνει το Reuters.

Οι συμφωνίες έδωσαν ώθηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βασίστηκε στο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ με φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις χρηματοδότησης με στόχο τη διαφοροποίηση μιας οικονομίας που κυριαρχείται από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό και τις υπέροχες παραλίες της», είχε δηλώσει ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Viva Wallet την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η τεχνολογία θα αποτελέσει «αυξανόμενο μέρος» του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) εκτιμά ότι ο κλάδος των startup συνολικά ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, ή 3% του ΑΕΠ, χωρίς να αναφέρει πόσο από αυτό αντιπροσωπεύουν οι τεχνολογικές startups. Έχει θέσει ως στόχο ο κλάδος της τεχνολογίας να φτάσει το 10% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκος Βερέμης.

Δείκτης ψηφιακής οικονομίας

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, έχοντας χαμηλή βαθμολογία στη συνδεσιμότητα, τη χρήση του διαδικτύου και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Απέχει πολύ άλλους ευρωπαϊκούς κόμβους νεοφυών επιχειρήσεων, όπως το Λονδίνο, το οποίο συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ 25 δισ. δολαρίων το 2021 σύμφωνα με έκθεση της Dealroom, ενώ αντιμετωπίζει επίσης σκληρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τεχνολογικό συνέδριο, το Web Summit.

Υπάρχει όμως ένα ολοένα και πιο ενεργό δίκτυο επιχειρηματιών και επενδυτών, καθώς και εργαζομένων με εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό κατά τα χρόνια της κρίσης.

«Αυτό που ξεκίνησε ως ένα υπόγειο κίνημα βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο Γιώργος Τζιραλής, εταίρος της Marathon, ο οποίος βλέπει την τεχνολογία να αναπτύσσεται και να φτάσει το 7% της συνεισφοράς της ναυτιλίας στην οικονομία τις επόμενες δεκαετίες.

Μομέντουμ

Όταν η Viva Wallet ιδρύθηκε το 2000 με την επωνυμία Realize, οι startups ήταν σχεδόν άγνωστες. Έκτοτε, η εταιρεία εξελίχθηκε και πλέον δραστηριοποιείται σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

«Υπάρχει μεγάλη δυναμική για την αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία και οι ελληνικές startups οφείλουν να επωφεληθούν», δήλωσε στο Reuters ο Μάκης Αντύπας, συνιδρυτής και Chief Information Officer της Viva Wallet.

Η δεκαετής κρίση που ξεκίνησε το 2008 ανάγκασε πολλούς νέους Έλληνες που περίμεναν να εργαστούν στο δημόσιο ή στις οικογενειακές επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν είτε στη βόρεια Ευρώπη είτε να καινοτομήσουν.

Ως επιτυχυμένα παραδείγματα startup με έδρα την Ελλάδα, το Reuters αναφέρει την εφαρμογή ταξί Beat, την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz και τη νεοφυή επιχείρηση έρευνας αγοράς Pollfish.

Η Ελλάδα είχε «μεγαλώσει γενιές ανθρώπων που ονειρεύονταν να εργαστούν στο δημόσιο ή να δηλώσουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες σπαταλώντας δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο Πάνος Ζαμάνης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νεοφυών Επιχειρήσεων. Χρειάστηκε μια κρίση για να καταρρεύσουν αυτά τα στερεότυπα, πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε ακόμη στη θέση που μας αξίζει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας άργησε να μπει στον χάρτη της καινοτομίας και υπέφερε από μια δραματική οικονομική κρίση», σημείωσε.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2019, ένα χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μεγαλύτερο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης στην ιστορία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως προτεραιότητα, σημειώνει το Reuters και προσθέτει: Έχει εισαγάγει φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες και μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση της σύστασης μιας εταιρείας και την έκδοση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών.

Το βελτιωμένο περιβάλλον αντανακλάται σε υψηλού προφίλ ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Microsoft να κατασκευάσει data centre στην Ελλάδα, και υπάρχουν ελπίδες για περισσότερες επενδύσεις.

Ο Tom Smith, ιδρυτής της GWI, μιας startup που άνοιξε γραφεία στην Αθήνα το 2018, δήλωσε ότι οι φόροι μισθοδοσίας και η εθνική ασφάλιση είναι «ακόμα πολύ υψηλοί», αλλά χαιρέτισε τις κινήσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική.

«Όταν συνδυάζετε την αλλαγή του κλίματος, τις αυξημένες επενδύσεις, την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και τον εκπληκτικό τρόπο ζωής, είναι μια πολύ ελκυστική προσφορά», σημείωσε.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Accusonus: Ποια είναι η ελληνική startup την οποία εξαγοράζει το Facebook

Marathon VC: Στα 70 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια του Marathon Fund II

Η JP Morgan εξαγοράζει τη Viva Wallet

Στόχος να αυξηθεί το μερίδιο της τεχνολογίας στο ελληνικό ΑΕΠ

Microsoft: Πώς θα φτιαχτούν με διαδικασίες fast track τα 3 data centers

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS