Start Ups Δευτέρα 15/04/2024, 07:25 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Πρωταθλήτριες οι ελληνικές startups στην Ανατολική Ευρώπη

Πρωταθλήτριες οι ελληνικές startups στην Ανατολική Ευρώπη

Στις κορυφαίες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, ως προς τις επιδόσεις του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, συγκαταλέγεται η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Eσθονία, με τις ελληνικές startups να εξασφαλίζουν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές παρά τους κλυδωνισμούς της αγοράς.

Στις κορυφαίες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, ως προς τις επιδόσεις του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, συγκαταλέγεται η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Eσθονία, με τις ελληνικές startups να εξασφαλίζουν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές παρά τους κλυδωνισμούς της αγοράς τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το How to Web, οργανισμός που διοργανώνει τον Οκτώβριο μεγάλο συνέδριο τεχνολογίας στο Βουκουρέστι.

To 2023 οι χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες τεχνολογίας από 19 χώρες της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία) σημείωσαν πτώση κατά 57%, όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο όγκος των κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 1,86 δισ. ευρώ το 2023, από 4,3 δισ. ευρώ το 2022. Ωστόσο, παρά τη μείωση, το 84% του συνόλου των επενδύσεων, ήτοι 1,56 δισ. ευρώ, συγκέντρωσαν νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 6 χώρες.

Πρόκειται για την Πολωνία (466 εκατ. ευρώ), την Ελλάδα (422,7 εκατ. ευρώ), τη Λιθουανία (214,2 εκατ. ευρώ), την Τσεχία (173,1 εκατ. ευρώ), την Εσθονία (158 εκατ. ευρώ) και τη Ρουμανία (129,6 εκατ. ευρώ). Πάντως να σημειωθεί πως κατά την περυσινή χρονιά ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους δανεισμού, καθώς και οι γεωπολιτικές αναταράξεις επηρέασαν δυσμενώς τον κλάδο της τεχνολογίας παντού στον κόσμο. Ενδεικτικά, σε όλη την Ευρώπη οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 45%-50%.

Σύμφωνα με την έρευνα, 20 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Νοτιοανατολικής ή της Ανατολικής Ευρώπης έκλεισαν μερικά από τα χρυσά «ντιλ» της προηγούμενης χρονιάς. Τα κεφάλαια που άντλησαν οι top 20 εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 45,2%, ήτοι 840 εκατ. ευρώ, του συνόλου των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν σε startups, ενώ 8 ελληνικές startups συγκαταλέγονται στη συγκεκριμένη λίστα.

Αυτές μάλιστα συγκεντρώνουν το 42% του συνόλου των κεφαλαίων. Ανάμεσά τους είναι η ελληνική Edgeq (75 εκατ. ευρώ), η Causaly (60 εκατ. ευρώ), η Hack the Box (55 εκατ. ευρώ) κ.ά. Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, σημειώνει στην «Κ» πως μέχρι πριν από κάποια χρόνια η Ελλάδα ήταν εκτός του χάρτη καινοτομίας, ωστόσο χαρακτηρίζει «εξαιρετικά νέα» το γεγονός πως το ελληνικό οικοσύστημα βρίσκεται σε ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Εστιάζοντας στην εξωστρέφεια που δείχνει ο κλάδος των startups επισημαίνει πως «είμαστε σε μια περίοδο όπου οι Ελληνες επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν επιταχύνει την επιστροφή της χώρας στις ξένες αγορές. Προσλαμβάνουν στελέχη από το εξωτερικό, χτίζουν γραφεία σε όλο τον κόσμο και εξαγοράζουν ανταγωνιστές τους σε όλες τις ηπείρους».

Διαβάστε επίσης: 

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση των ελληνικών startups

Blueground: Εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση 45 εκατ. δολαρίων

Ελληνικές startups άντλησαν 45 εκατ. ευρώ από τις αρχές του Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS