Start Ups Τετάρτη 18/10/2023, 12:35
START UPS

Από την Apple στην Αθήνα: Ο Δ. Κώττας φτιάχνει πύργους παρακολούθησης με AI

Από την Apple στην Αθήνα: Ο Δ. Κώττας φτιάχνει πύργους παρακολούθησης με AI

Να γίνει «η ψηφιακή ραχοκοκαλιά για την εποχή του αυτόνομου πολέμου», είναι σύμφωνα με τον Δημήτρη Κώττα η αποστολή της Lambda Automata, της ελληνικής startup που άντλησε χρηματοδότηση από venture capitals, καθώς η αγορά ποντάρει στην αύξηση της ζήτησης των κυβερνήσεων για στρατιωτικές τεχνολογίες.

Η startup άντλησε 6 εκατ. ευρώ από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές. Πρόκειται για έναν μικρό γύρο χρηματοδότησης, ειδικά σε σύγκριση με τα ποσά που αντλούν άλλες αμυντικές startups, όπως οι Anduril Industries και Helsing, σημειώνει το Bloomberg.

Από την Apple στην Αθήνα: Ο Δ. Κώττας φτιάχνει πύργους παρακολούθησης με AI-1

Όμως, αυτό που προσελκύει τους venture capitalists είναι το βιογραφικό του ιδρυτή και CEO της εταιρείας. Ο Δ. Κώττας είναι ένας μηχανικός ρομποτικής που πέρασε πέντε χρόνια στην Apple, δουλεύοντας κυρίως στο Special Projects Group, μια μυστική μονάδα που αναπτύσσει ένα αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο. Ο ίδιος δεν δίνει άλλες πληροφορίες στο Bloomberg πέραν του ότι δούλευε πάνω στα «αυτόνομα συστήματα» στην Apple. Επέλεξε να ιδρύσει την Lambda Automata στην Αθήνα το 2021, για να εκμεταλλευτεί το χαμηλότερο κόστος των μηχανικών.

Η εταιρεία πουλά πύργους παρακολούθησης, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένοι για να επιτηρούν ακτογραμμές, δάση και σύνορα.

Ο εξοπλισμός της Lambda Automata είναι σχεδιασμένος να είναι οικονομικά προσιτός και προσαρμόσιμος. Οι πύργοι μπορούν να μεταφέρονται με φορτηγό ή σκάφος και να δουλεύουν με κάμερες του εμπορίου. Πιο μικρές μονάδες μπορούν απλά να στηρίζονται σε πύργους κινητής τηλεφωνίας. «Είναι  σαν ένα ρομπότ που παίζει τον ρόλο του ανθρώπινου παρατηρητή, αλλά δεν κουράζεται ποτέ. Και έχει ένα ζευγάρι πολύ καλά κιάλια», εξηγεί ο Κώττας.

Οι τιμές κυμαίνονται από τα 15.000 έως τα 100.000 ευρώ, ανάλογα με την χρήση, ενώ στόχος της startup είναι να έχει αναπτύξει 1.000 τέτοιους πύργους έως το τέλος του 2024.

Μέχρι στιγμής, έχει πουλήσει 7 μονάδες σε ελληνική υπηρεσία που εξυπηρετεί το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κυρίως για τον εντοπισμό πυρκαγιών. Η εταιρεία έχει επίσης προμηθεύσει μια άλλη κρατική υπηρεσία, την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει, με το Bloomberg να σημειώνει ότι πέραν τους προβλήματος των πυρκαγιών, η Ελλάδα έχει μία χρόνια διαφωνία με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα και το μεταναστευτικό.

Ο Κώττας δεν σχολιάζει εάν εξοπλισμός της Lambda Automata χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση μεταναστών. Σημειώνει, πάντως, ότι τα συστήματά του δεν παρέχουν αναγνώριση προσώπου, χωρίς όμως να αποκλείει την προσθήκη αυτής της δυνατότητας στο μέλλον.

Η εταιρεία του, που ανοίγει γραφείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδιάζει να δουλέψει μόνο με δυτικές κυβερνήσεις που σέβονται τις δημοκρατικές αρχές, ξεκαθαρίζει.  Διαφορετικά, σημειώνει, τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στραφούν σε στρατιωτική τεχνολογία από την Κίνα. «Τι θα γίνει εάν κανείς δεν διασφαλίζει ότι οι δημοκρατίες έχουν τις πιο σύγχρονες και καλύτερες τεχνολογίες;», ρωτά.

Με παρόμοια επιχειρήματα, οι εταιρείες venture capital της Silicon Valley ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικές startups τα τελευταία χρόνια. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, που παραδοσιακά είναι πιο διστακτικοί με την αμυντική τεχνολογία, ακολουθούν έπειτα και από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Venture capitalists έχουν επενδύσει 7,04 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκές αμυντικές startups από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook.

Η Air Street Capital ηγήθηκε του πρόσφατου γύρου χρηματοδότησης της Lambda Automata, μαζί με την Marathon Venture Capital, η οποία είχε επενδύσει στην εταιρεία και προηγουμένως.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικές startups «σβήνουν» φωτιές

Μαγνήτης για επενδυτικά κεφάλαια η τεχνητή νοημοσύνη

Η ελληνική startup τεχνολογίας που στοχεύει να γίνει νέα Oracle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News