Κοινωνία Τρίτη 6/12/2022, 17:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς αναδρομική διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους – Οι προϋποθέσεις

Προς αναδρομική διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους – Οι προϋποθέσεις

Την αναδρομική διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε χθες σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, υπό προϋποθέσεις και εφόσον επακολουθεί εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα πρόκειται να ανακληθούν από την αρμόδια αρχή σε όσους κάνουν και τη δεύτερη δόση εμβολίου ή μία δόση του μονοδοσικού μέχρι και το τέλος του έτους. Επίσης, θα ανακληθούν και σε όσους εξαιρέθηκαν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 58 του το σχεδίου νόμου, το επιστρεπτέο διοικητικό πρόστιμο μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής τυγχάνει ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε κανένα συμψηφισμό κατά την επιστροφή του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, παρατείνεται η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων για πραγματοποίηση υποχρεωτικού repid test μέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία και την οριοθέτηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών αυτών και των οικογενειών τους.

Επίσης, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και τημ προστασία της δημόσιας υγείας, με την παράταση των αναγκαίων προς τούτο ρυθμίσεων, ενόψει της επέλευσης της χειμερινής περιόδου που συνδέεται με επίταση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας με όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) και στην, υπό προϋποθέσεις και εφόσον επακολουθεί εμβολιασμός, ανάκληση των προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται πως η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 (8πμ).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News