Κοινωνία Δευτέρα 28/12/2020, 09:49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς εξελίσσεται η δεύτερη ημέρα εμβολιασμών

Πώς εξελίσσεται η δεύτερη ημέρα εμβολιασμών

Σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εμβολιασμοί επαγγελματιών υγείας στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελευθερία», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διανομή εμβολίων και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, τα πρώτα εμβόλια παραλαμβάνουν σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό τους. 

Παράλληλα συνεχίζονται και οι συμβολικοί εμβολιασμοί πολιτικών προσώπων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 11:30, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12.15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12.45. 

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου την πρώτη παρτίδα εμβολίων (9.750 δόσεις) των Pfizer-BioΝTech κατά του κορωνοϊού και έως τις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραλάβει την επόμενη παρτίδα 83.850 δόσεων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει παραλάβει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioΝTech. Στις παραπάνω δόσεις αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, αφού λάβουν έγκριση, και εμβόλια των εταιρειών Moderna και AstraZeneca.

Ποιοι εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, ποιοι παίρνουν σειρά

H πρώτη φάση του σχεδίου για τον εμβολιασμό αφορά τις εξής ομάδες:

  • Υγειονομικούς και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
    κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Σειρά θα έχουν: τα άτομα 70 ετών και άνω και ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και οι ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19. Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και πάνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News