Κοινωνία Τετάρτη 20/07/2022, 19:47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Βένιζα Μεγάρων – Εκκενώνονται Ζάχουλη, Παπαγιαννέϊκα – 3 πυρκαγιές στη Σαλαμίνα

Μαίνεται η φωτιά στη Βένιζα Μεγάρων – Εκκενώνονται  Ζάχουλη, Παπαγιαννέϊκα – 3 πυρκαγιές στη Σαλαμίνα

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Βένιζα Μεγάρων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται δυτικά από τη Ζάχουλη, καίει αγροτοδασική έκταση που περιλαμβάνει και πεύκα, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών, καθώς στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.
 
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονται καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.  

Μέχρι στιγμής πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι κι έχουν παραταχθεί οχήματα της Πυροσβεστικής για να μην περάσει η πυρκαγιά προς την πευκόφυτη περιοχή, ενώ κάποια έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της φωτιάς.  

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι. 

Μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων για προληπτική απομάκρυνση από την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/32VyYzm ».

Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

«Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε ότι διερευνώνονται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σωστός συντονισμός των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ηταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επισήμανε.

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

Πρακτικά, όπως ανέφερε, «πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».

Τρεις πυρκαγιές στη Σαλαμίνα – Μήνυμα 112 για την απομάκρυνση κατοίκων

Σε τρεις πυρκαγιές με χαμηλή βλάστηση επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σαλαμίνα, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, επιχειρούν στον λόφο Πατρίς, στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι.

Συνολικά, όπως αναφέρεται, επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Επιπροσθέτως, ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν στη Σαλαμίνα από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

To «112» έστειλε νέο μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις οδούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράποντος Σαλαμίνας, να μετακινηθούν τώρα προς την Παραλία Ακτή Καραϊσκάκη, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

To «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις οδούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράποντος Σαλαμίνας, να μετακινηθούν τώρα προς την Παραλία Ακτή Καραϊσκάκη, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ενώ νωρίτερα μήνυμα εστάλη στους κατοίκους που βρίσκονται που βρίσκονται στους Πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου, «να μετακινηθούν τώρα προς την παραλία Ακτή Καραϊσκάκη», λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Επίσης, λόγω εκδήλωσης της πυρκαγιάς, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Φανερωμένης, από το ύψος της συμβολής με τη λεωφόρο Σαλαμίνας έως το ύψος της λεωφόρου Γαλαξιδίου.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Αλεποχώρι και Πεντέλη

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Αλεποχώρι με 5 Καναντέρ και έναν προωθητή γαιών. Στην πυρκαγιά της Πεντέλης, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τη διάθεση δέκα λεωφορείων – πέντε του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πέντε του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού – των 50 θέσεων.

Επίσης, πέραν των προγραμματισμένων 45 περιπολιών σε 15 δρομολόγια που εκτελούνται στην Αττική, έχουν προστεθεί δέκα επιπλέον περιπολίες. Συγκεκριμένα, τέσσερις στην Πάρνηθα (οι δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και οι άλλες δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας), τρεις στον Υμηττό (οι δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) και τρεις στην ευρύτερη περιοχή του Διονύσου (οι δύο από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι το βράδυ θα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί 180 από τους 210 υποσταθμούς που υπέστησαν ζημιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News