Κοινωνία Τρίτη 10/05/2022, 18:08
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποχή για είκοσι ημέρες αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας

Αποχή για είκοσι ημέρες αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας

Αποχή από τις 30.5.2022 και για είκοσι ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 20.6.2002 αποφάσισαν οι Συμβολαιογράφοι της Αθήνας, Πειραιώς και Νήσων. Σε μία πρωτοφανούς μαζικότητας γενική συνέλευση που κράτησε πάνω από 6 ώρες οι συμβολαιογράφοι με μεγάλη πλειοψηφία έλαβαν απόφαση για αποχή, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστήσει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των μεταγραπτέων πράξεων και συμβολαίων από τις 30 Μαΐου, χωρίς να επιλυθούν σωρεία νομικών και τεχνικών προβλημάτων που εκκρεμούν.

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων για την καθιέρωση, ως μόνου τρόπου καταχώρισης, τον ηλεκτρονικό, διατυπώνονται διότι πέραν των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, πιστεύουν ότι η ασφάλεια των συναλλαγών καθώς και η δυνατότητα επιλογής των συμβαλλομένων πρέπει να επιτρέπει και την δια φυσικής παρουσίας καταχώριση. Ζητούν λοιπόν να επιλυθούν όλα τα θέματα, τεχνικά και νομικά για την καταχώριση ηλεκτρονικά και να είναι επιτρεπτό στον πολίτη να επιλέγει τον τρόπο που επιθυμεί.

Μεγάλος αριθμός συμβολαιογράφων ψήφισε υπέρ αποχής από σήμερα και μέχρι την επίλυση των προβλημάτων, ενώ ο Πρόεδρος Γεώργιος Ρούσκας απέσυρε την αρχικά υποβληθείσα πρότασή του με αποτέλεσμα η υπερψηφισθείσα πρόταση να είναι εκείνη της μειοψηφίας του Δ. Σ.

Με τον Σύλλογο της Αθήνας συντονίζονται ήδη και οι λοιποί συμβολαιογραφικοί σύλλογοι άλλων περιοχών (μερικοί εκ των οποίων ήδη απέχουν) και αναμένεται η προκηρυχθείσα στις 30.5.2022 αποχή να είναι πανελλαδική. 

Οι συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που εκτέθηκαν στην γενική συνέλευση θα τεθούν υπόψη των εκπροσώπων την Πέμπτη το μεσημέρι σε συνάντηση που έχει ορισθεί μεταξύ αυτών και των μελών του Δ. Σ της Αθήνας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News